Karismatisk självkritik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I svallvågorna efter Lakelandmötena kommer den karismatiska pastorn Dutch Sheets med ovanligt stark kritik av sina egna. Han hoppas korrektionerna kan bidra till att bevara en karismatisk kyrka helt till tidens ände.

Den 13 augusti, dagen efter att Todd Bentleys separation offentliggjordes, skrev redaktör J. Lee Grady i Charisma Magazine om en framstående evangelist i pingströrelsen som hade ringt honom för att meddela följande: ”Jag är övertygad nu om att en stor del av den karismatiska rörelsen kommer följa antikrist när han kommer, för de har ingen bedömningsförmåga”.

Den 25 augusti skrev den kända kyrkoledaren och forskaren, C Peter Wagner ett längre brev där han förklarade sitt engagemang i förhållande till Lakeland och Bentley, och levererade den hittills mest detaljerade beskrivningen av orsaken till Bentleys fall. Wagner rekommenderade också en artikel skriven av pastor Dutch Sheets i Freedom Church i Colorado Springs i den amerikanska delstaten Colorado. Medan Wendy och Rory Alec i GOD TV i sitt sista brev (omtalat i DagenMagazinet 03.10) gick långt i att försvara Todd Bentley och Lakelandväckelsen, kom Sheets redan den 21 augusti med osedvanligt skarp kritik av inte bara Lakeland, men hela den karismatiska rörelsen.

I artikeln berättar han om att han hade väntat några veckor med att skriva för att de starkaste känslorna skulle lägga sig. Sheets är inte så känd i Skandinavien, men hans bästsäljande bok ”Intercessory Prayer” har sålt 500 000 ex och finns även på norska under titeln ”Førbønn – mer enn bønn”. En av hans andra böcker som också finns på norska heter ”Bønn for dine kjære”. Båda böckerna har utgivits av Prokla-Media.

Världsomfattande väckelse

Sheets betonar att det inte är hans avsikt att uppträda som någon självutnämnd ombudsman för vare sig hela den karismatiska rörelsen eller för dem som sagt ”vad var det jag sa” efter Bentleys fall. Och han förtydligar att han inte har någon respekt för dem han kallar kätterijägare eller väckelsespoliser som nästan lever för att kritisera alla andra. Däremot önskar han bidra så att de förebråelser som med hans egna ord påförts Kristus och kyrkan, suddas ut.

Sheets preciserar att han varken omfamnade eller fördömde Lakelandmötena. Samtidigt som han erkänner frukten av dem i form av omvändelser och helande, önskar han även omtala frukterna av omdiskutabel lära och olyckliga erfarenheter. Själv var han bland dem som försökte se mellan fingrarna angående Bentleys ”bam”-utbrott, hans ibland våldsamma beteende och delar av hans lära, för att ta vara på det goda. 

Han anser att de som stödde Bentley borde lyssnat mer noggrant på varningarna som framkom, att de som deltog på ”invigningen” den 23 juni borde varit mer varsamma och att uttalanden om Bentleys påstådda världsomfattande inflytande och ledare för en världsomfattande väckelse med fördel kunde ha tonats ned. Han anser att de som stod för handpåläggningen, för övrigt människor Sheets betraktar som vänner, i bästa fall uppträdde oklokt, i det minsta naivt och i värsta fall dåraktigt. Han påpekar också att det generellt är svårare att återvinna förtroende än att upparbeta det. 

Bön om förlåtelse

Sheets´ svar är en bön om förlåtelse på flera konkreta punkter. Det han här kommer med har väckt en del uppsikt just därför att det kommer från en som absolut räknar sig själv som en karismatiker:

1. Vi, ledarna i den karismatiska rörelsen, har uppträtt med en extremt dålig bedömningsförmåga. För att säga som sant är, försöker vi inte ens bedöma. Vi tar en persons trovärdighet för givet baserat på gåvor, karisma, storleken på församlingen eller tjänsten, förmågan att profetera och så vidare (…)

2. Vi, ledarna i den karismatiska kyrkan, blir allt för engagerade och tar inte vårt ansvar när andra ledare faller. Allt detta kommer från vårt behov att tillvarata våra egna intressen, och stolthet. (…) Vårt frånvarande ansvar har förorsakat att Kristi kropp blivit andlig våldtagen och missbrukad. Det har gjort människor desillussionerade och har påfört vår Gud omåttliga förebråelser och en cyniskhet i förhållande till hans budskap. Angående Lakeland, det som kallades ”den största väckelsen sedan Azusa Street” har möjligen blivit det mest klandervärdiga. Vi, ledarna i den karismatiska rörelsen, är ansvariga. 

3. Våra procedurer och standarder för ansvarighet är otroligt bristfälliga. (…) För dem i Todd Bentleys styrelse som kände till hans äktenskapsproblem och inte sa något var det mer än fel. Det var hänsynslöst, dåraktigt och oansvarigt. (…)

I nådens, barmhärtighetens och förlåtelsens ande har vi sänkt standarden så mycket att den ofta inte existerar.

4. Vi, ledarna i den karismatiska kyrkan, har byggt bubblor, sensationer, innovationer, program, personlighet och karisma. Detta har skapat en grund andlighet, falska rörelser, oerfarna ledare som är begåvade, men omogna och oprövade, en ofullständig förståelse av Guds Ord, människocentrerade snarare än Guds rike-centrerade församlingar och organisationer, konkurrens i stället för samarbete, humanistiska och själviska kristna som inte förstår offer och hängivenhet. (…)

Vi är ansvariga, inte djävulen  – han tar det vi ger honom.

– För hur vi har kompromissat i sättet vi bygger på, för att ge kyrkan ett utvattnat vin, kommersiell kristendom, en tillsynalåtande vacker, men svag kyrka med trick i smörjelsens förklädnad, omvänder jag mig inför Gud och ber om förlåtelse för Kristi kropp, skriver Dutch Sheets.

Han avslutar sedan artikeln med att uttrycka sin förhoppning om att Todd Bentleys äktenskap överlever, och betonar sin önskan att vara med att forma en rörelse vars frukter kan överleva i decennier – eller helst för evigt.

@Kreditering: DM
______________________________________________________________________
Från norska till svenska: Andy
Publicerad hos mig med tillstånd från Tarjei GiljeDagenMagazinet.
Den ursprungliga artikeln läser du här.

/Andy

Annonser

15 kommentarer på “Karismatisk självkritik

 1. Hej Andy!

  En eloge för att du är så duktig på att växla mellan norska och svenska även skriftligt.

  Tack för att du översatte artikeln från DagenMagazinet.

  DagenMagazinet måste väl dock ha skrivit fel månad i artikeln, 25 oktober skall väl vara 25 augusti, förmodar jag, eller hur? (25/10 har ju inte varit än.)

 2. Michael:
  Hur i allsin dagar har jag missat din post om Bentley som du skrev i maj??? Läste den igår, och den var mycket bra!

  Bless!

  Mirre:
  25 oktober…Det har du ju helt rätt i! Nja, när jag tänker efter så ligger ju ”vi norrmänn” före er svenskar i det mesta!!! 😆

  Tar chansen och ändrar till den 25 augusti. La inte märke till det när jag skrev igår!

  Bless! (Hälsa de andra…)

 3. Dutch Sheets bekriver det vaer naer han saeger att ”Jag är övertygad nu om att en stor del av den karismatiska rörelsen kommer följa antikrist när han kommer, för de har ingen bedömningsförmåga”

  Bentley och hans galenskaper har foervirrat maanga maenniskor….! Du varnade foer honom laanf tid innan det frankom att ha inte ver den han utgav sig foer, men maanga valde att ignorera dina aasikter….

 4. Tiger:
  Citatet du nämner är mycket oroväckande och tyvärr anser jag att det är reellt för delar av den karismatiska kristenheten, som även tagit ett stort steg mot de historiska kyrkorna, och frågan är om inte också detta kan vara med att förblinda en del. (Alla: be mig inte förklara detta i en kommentar. På sikt kommer ni se vad jag menar, så följ med på bloggen om ni orkar.)

  Ja, jag varnade för Todd Bentley ganska omedelbart efter att jag fick höra talas om honom. I mitt inre kände jag att detta var så fel och förförande falskt att jag inte kunde låta bli att skriva det jag skerv. Förväntade inte få fler vänner genom att skriva, så det är inte därför jag bloggar… 😉

  Stavfelen gör inget! En journalist jag känner bommar också ibland… 😉 Nu ska det bli skönt att ”sita” i soffan och slappna av med min hustru. Vi ska ha filmkväll här hos oss!

  Take care!

 5. Det är nog knappast utmärkande bara för den karismatiska rörelsen att många kommer följa antikrist. Det är väl snarare troligt att endast ett fåtal kommer genomskåda honom, oavsett vilken bakgrund man har. Jag tror inte tillhörighet till någon speciell spiritualitet, inomkatolsk, protestantisk/frireligiös eller ortodox utgör någon som helst garanti i det avseendet. Den enda garanti som jag tror finns är kärleken och närheten till Gud… Och då är det naturligtvis hjärtats bekännelse det handlar om, inte några yttre manifestationer…

  Samtidigt gläder det mig att den karismatiska rörelsen tycks ta itu med en del av det som nästlat sig in.

  Andy, jag läser en bok som jag tror du skulle gilla. Den heter Fader Elia, en apokalyps. Det är visserligen en genuint katolsk roman, men utöver att den ger en god inblick i katolskt tänkande och fromhet så skisserar den ett inte helt otroligt scenario i fråga om apokalypsen. Jag har visserligen inte läst klart den än, så jag vet inte om den slutar bra, men så här långt är den mycket intressant…

  Om du läser den skulle jag tycka det var mycket spännande att ta del av dina synpunkter.

  Allt gott!

 6. Jeg tar ALL ære for denne posten! 🙂 Og svenskene burde lære seg norsk. Vi leser jo svensk! Bara skojar, svenskar.

  Karismitakkens problem er at det ofte blir veldig overfladisk. Mye retorikk, vitsing som svar på kritikk, følelser, og store, sterke ord. Du sier at karismatikken nærmer seg de historiske kirkene. Er ikke så sikker på det. De har vel vært ytterpunktene i kristenheten på hver sin kant. Er jo klar over det som skjer i Uppsala, men har ikke inntrykk av at dette er noe globalt fenomen.

  Og husk at for mange så representerer kirkefedrene noe helt annet enn den overfladiskhet en har vært vant med innen karismatikken. Leser jo litt Halldorf for tiden, og syns det er en helt annen dybde som Hagin, Copeland, Åleskjær og også Ekman ikke er i nærheten av.

 7. Tuve:
  Jag beställer nog boken… 😉 Uff då! Tänk att jag ska börja läsa katolska böcker… 😆
  Vik bakom mig… 😉

  Bless!

  Torgils:
  You´re my man! Credits to U! Bra text och mycket att tänka på i det som sägs. Orkar inte skriva norska ikväll… Ser fram emot våra temakvällar och tror de blir kanonbra! Att du kramar Halldorf får du berätta mer om då. Jag ska besöka honom nästa gång jag är i Svedala. Först är det Oslo och mina vänner där som ska besökas.

  Bless!

 8. John:
  Nu blev jag nervös…! Hittade inte det mailet. Vad stod det där? Vad har jag gjort nu då…??? 😉
  Jag bekänner här och nu att jag ligger långt bak beträffande att besvara mail. Där måste jag skärpa mig!

Kommentarer inaktiverade.