Det "Rådgivande rådet"

I den den avslutande posten från 2008 nämnde jag på slutet att jag från och med 2009 fått med mig en styrelse. Styrelse var definitivt fel ord och har skapat en del funderingar om vem som sitter i det och vad deras roll är. I denna korta post kommer jag presentera det ”Rådgivande Rådet” och vilken roll dessa har.

Orsaken till rådets tillkommelse grundar sig i att bloggen växt så pass att jag kände ett behov att omge mig med människor som på olika sätt kan bidra med både kunskap och råd i olika frågor. Hittills består rådet av två personer, och jag var glad för att dessa svarade positivt på min förfrågan. 

Rådets medlemmar

Ruben är en ung man som jag under några år haft privilegiet att lära känna. Mitt första möte med Ruben var då han fungerade som moderator för Levende Ords ungdomsforum, och det som fångade min uppmärksamhet vid honom var hans sätt att bemöta de olika debattdeltagarna. Han uppträdde sakligt och vänligt även om en del inte förtjänat det. Undertecknade hade ibland några  kommentarer där som möjligtvis var ”på gränsen” och även jag fick tillrättavisningar av Ruben.

Ruben är också min webadministrator och hjälper mig med allt som omfattar design, tekniskt, videointervjuer och allt arbete som ligger bakom dessa. Han har full tillgång till bloggen och har myndighet att gripa in i debatten om så skulle behövas. Då han, liksom mig, sett att samtalet ofta spårar ur i de olika artiklarna har han upprättat ett forum där man i lugn och ro kan debattera olika sakfrågor grundlig. Genom detta hoppas vi på sikt att kommentatorer som avviker från ämnet ska ha en möjlighet att ställa frågor man anser vara viktiga och som inte platsar i de aktuella artiklarna.

Har du frågor till Ruben så svarar han gladeligen på dessa, och du når honom här på bloggen och på följande e-postadress: ruben [at] glandberger.net

Rådets andra medlem har jag stor tillit till, och jag är tacksam för att ha honom med som rådgivare. Han är 43 år gammal och har i hela sitt vuxna liv varit en del av trosrörelsen där han deltagit som musiker och på andra praktiska områden hjälpt till. Som medlem av det ”Rådgivande rådet” kommer han dela med sig av de kunskaper han har så att bloggen kan utvecklas till det bättre.

Båda dessa ovan nämnda personer fungerar alltså som ett ”Rådgivande råd” och kommer även ge mig kritik i de fall de anser jag gör fel. Det är definitivt inga ”ja-sägare” som inte vågar ifrågasätta mig. Sådana personer önskade jag inte ha med mig. 

Det nya forumet

Ruben har som du sett startat ett forum där många sakfrågor kan diskuteras utan att störa debatten här på bloggen. Här under följer lite information om hur du går tillväga för att registrera dig för att kunna delta i de intressanta sakfrågorna.
 
Hur använder man forumet? Av Ruben

 1. Registrera dig (om du inte har gjort det förut)

 • Godkänn avtalet för delatagelse på forumet
 • Skapa ett användarnamn och välj språk
 • Fyll i koden llängst ned på sidan och tryck på ”Registrera dig”

2. Delta i en befintlig debatt

 • Gå till forumet forside
 • Välj en kategori (t.ex. ”Allmän teologi”)
 • Klicka på den diskussion du vill delta i (t.ex. ”Jesus = Gud?”)
 • Tryck på knappen ”Post Reply” (över och under första inlägget)
 • Skriv din kommentar och klicka på ”Skicka”

Det finns många fördelar med att debattera på ett forum:

 • Streamlined och tema-baserad struktur
 • Lätt att formatera text (med fet och kursiv)
 • Förmåga att redigera kommentarer i efterhand (rätta stavfel, etc.)
 • Vem som helst kan skapa en debatt i vilken som helst kategori

Efter en stund blir du bekant med layout. Jag ska skriva en artikel som gir flera bra tips som du kan titta på efter att ha registrerat dig och som hjälper dig att komma igång.

Annonser
av andyglandberger Postat i Andy

30 kommentarer på “Det "Rådgivande rådet"

 1. Spennende og klok beslutning, Andy. Slikt forsterker du din integritet. Gratulerer med det rådgivende rådet.

  Det jeg er mer usikker på er om det var klokt å opprette dette debattforumet. De fleste kjenner denne bloggen, og søker den. Jeg er redd du mister en del lesere, som kanskje ikke orker å sjekke to websider for samme tematikk?

 2. Jeg kan komme med noen kjappe refleksjoner rundt forumets hensikt.

  Det er ikke ment som en erstatning for bloggen, og forumet blir i hovedsak en arena for andre temaer enn her. Artiklene vil fortsatt publiseres (og kommenteres) på Andys blogg. Forumet er ment som et bedre alternativ for emner som havner ”på siden” av denne bloggens egentlige tema.

  Faktumet er at det er mange besøkende som har sterke interesser også utenfor det å gå Livets Ord etter i sømmene. Spørsmålet vi stilte oss var om denne bloggen var riktig arena for disse tyngre teologiske debattene. Svaret vi kom til, var at artiklenes tematik fort druknet i en heftig offtopic-debatt i kommentarfeltet.

  Bloggens kommentarsystem er ikke laget for å ha flere debattere gående parallelt. Spesielt ikke når en del av innleggene er lange og detaljerte – og spesielt ikke når de er utenfor artikelens tema! 🙂

  Håper du ser vår begrunnelser for å opprette et forum. Alternativet var å aktivt gå inn å sensurere vekk intressante debatter, eller følge i fotsporene til ulfekman.nu (med at alle innlegg først må leses igjennom før de publiseres)

  Ingen av disse alternativene var særlig aktuelle, da de ville kvelt viktige debatter og avskåret mange fra å kunne ytre seg i et offentlig rom. Derfor valgte vi å opprette et forum, hvor vi kan debatere de intressante debattene som er off-topic for bloggen.

  Mitt ønske er at flere kan ta seg de minuttene det tar å sette seg inn i hvordan forumet virker. Jeg har sett hvor viktig det er for folk å kunne skrive om det som ligger på deres hjerte (tenker på krisen på Levende Ord), og at dette skjer i et åpent fora.

  Det kommer nok til å ta litt tid før forumet blir aktivt brukt, men vi er tålmodig. Jeg tror ikke folk kommer til å slutte å lese Andys gode artikler fordi om de får muligheten til å debatere andre emner på et forum. Tvert imot!

  Håper det forklarte litt hva vi tenker om forumets oppgave 🙂

 3. En annen fordel med forumet er at du kan følge med på debattene som intresserer deg! Man trenger ikke lese alt som skjer der. Man kan også abonere på en debatt slik at man får en mail hver gang noen svarer på ditt innlegg.

 4. Ruben

  Forumet er et bra komplemang.

  Eller er valget av Sølve Westlie fornuftig. Slik jeg kjenner han fra tidligere tider er han en troverdig kar.

 5. Håller med Steens i hans inlägg, Sölve är ett mycket bra val.

  Arbetade tillsammans med honom på Trons Värld under mer än två års tid och har bara positivt att säga om honom.

 6. Förstår att ni verkligen tagit lärdom av trosrörelsens variant av att bygga upp och leda ”ministries” 😉

 7. Får jag föreslå en lätttillgänglig länk till forumet från Andys hemsida? En knapp bredvid HEM och INFO tror jag skulle fungera.

 8. Jag har explorer och det kommer inte upp något felmeddelande eftersom man inte ens kan trycka på knappen.

 9. På ”hem” och ”info” blir det en svag grå markering när man sätter muspekaren där, men det blir det inte på ”forum”.

 10. My bad. Hadde glemt et lite tegn i koden 🙂 Virker som om Firefox og Safari klarte å lese det uansett, mens explorer fikk problemer. Nå skal det ihvertfall virke.

  Noen med explorer som kan bekrefte?

 11. Hej Andy!

  Tänk vad bra det är att ha en massa bra personer runt omkring sig. Det var ett tag sen vi träffades, har dock ”sett” dig och din framfart i bloggvärlden….

  Vet inte ens om du kommer ihåg en gammal klasskompis från LO tiden…..

 12. Mitt förra inlägg kom visst inte med, men det var bara en hälsning till ´dig Andy. Vet inte ens om du komer ihåg en gammal klasskompis från LO tiden.

  Ha det!

  Emanuel

 13. Hej Manne!
  Självklart minns jag dig! Minns alla från tiden i LO – vem kan glömma den tiden? 😉 Bloggvärlden är en intressant plats och det har skett en del under de år jag varit en del av den…

  Snakkes!

Kommentarer inaktiverade.