Livets Ord – Min historia

Här presenterar jag en gästblogg skriven av en god vän av mig. Han skriver om sina år i trosrörelsen på gott och ont, och jag tror många kommer känna sig igen i flera av sakerna han nämner. Artikelförfattaren heter Gordon Andersson, är 31 år gammal och arbetar som journalist. Han är gift sedan 12 år och är en hängiven familjefar. Han har tidigare jobbat för bl.a norska Dagen. Hans berättelse är lång, mycket lång, och jag funderade på om jag skulle dela den upp i flera delar. Problemet blir då att samtalet blir allt för uppstyckat, och man kan riskera att kommentera samma sak i flera poster. Om det är för långt får du ta en paus i läsningen och återkomma senare.

Jag har översatt denna artikel från norska till svenska, och om norska läsare önskar den norska versionen så låt mig få veta det så fixar jag det enkelt.

/Andy

Gordon Andersson

Gordon Andersson

Från myskällare till radikalitet

När jag var 15 år kom jag i kontakt med trosrörelsen för första gången. Det var en avgörande upplevelse då mina föräldrar tog mig med på öppningsmötet i Livets Ord Bergen en augustilördag 1992. En för mig okänd svensk man med glasögon, karaktäristiskt skratt och höga spark gick framme på scenen i Bønes Racketsenter medan folk dansade i salen under lovsången. Jag minns att jag var imponerad över konditionen, spänstigheten och uthålligheten hos flera av mötesdeltagarna.

Mitt starkaste minne från mötet var då predikanten inbjöd till förbön. Folk gick inte fram, de sprang, de stormade fram för att sedan falla som dominobrickor efter några solida handslag från predikanten. Det var nästan lite rock’n roll över det hela minns jag.

Efter detta gick det ett år och jag tänkte inte mer på den svenske mannen med det karaktäristiska skrattet och de höga sparkarna. Augusti 1993 var jag med på ett ungdomsmöte i Livets Ord Bergen. En ung norsk predikant stod på scenen och talade om att vara en krigare. Han hade gått två år på bibelskola i Uppsala och talade med en blandning av norska och svenska ord och hade publiken i sin hand. Jag, som kom från en liten församling nästan utan ungdomar, var fascinerad och positivt överraskad över att man kunde samla så många till ett möte. Folk fäktade med armarna och biblarna. Det var en helt ny upplevelse.

Jag var van med att några få ungdomar samlades i en källare varje lördag och spelade spel och hade andakt. Ungdomsmötena på Livets Ord i Bergen var totalt annorlunda. Där var bordtennis och spel bannlyst för att ungdomsledaren hatade detta och menade att sådant var tecken på andlig död bland ungdomarna. Efter mitt andra ungdomsmöte på Livets Ord bjöds jag hem till några brinnande kristna ungdomar. De fick chock när de hörde att jag inte var döpt i anden. De bad för mig tills jag ”bröt igenom” och utrustade mig med Jerry Savelles bok ”Du kan vittna effektivt” och lovsångskassetten ”Vi har hört trumpeten ljuda”. Jag var igång. Jag var en livets ordare – även om jag var norsk.

Boken lästes från pärm till pärm, och för första gången fick jag en konkret förståelse för hur enkelt det faktiskt var att berätta för andra om Jesus med utgångspunkt i bibelversen som säger att den som med sin mun bekänner att Jesus är Herre ska bli frälst. Kassetten lyssnades på om och om igen, och speciellt kraften i Ulf Christianssons låt ”Det brinner en eld” och Robert Ekh’s ”Vi är pionjärer” fångade mig. Vi ger våra liv” blev ett slags soundtrack för den här tiden, och det var en fin tid på många sätt.

Min stora förebild i livet

Mannen med de höga sparkarna och det speciella skrattet från öppningsmötet på Livets Ord Bergen året innan, gick från att vara en okänd svensk till att bli en stor förebild – Ulf Ekman. Även om vi var medlemmar i Livets Ord Bergen märkte jag fort att vårt andliga Mecka var Livets Ord i Uppsala. Det var i alla fall så jag upplevde det, och kanske det var därför vi sjöng svenska lovsånger i 17- majtåget i Bergen centrum de första åren.

Under gymnasietiden hade jag och en annan kamrat bilder av Ulf Ekman i klassrummet. Jag köpte predikokassetter, abonnerade på Månadens kassett och Månadens video. Det glansiga utgåvan av Magazinet lästes tills inget kvarstod av den nästan. Allt Ulf Ekman skrev studerades mycket noga.

Jag minns att jag älskade videon ”Hemma hos Ulf och Birgitta” från december 1993, och i mötet som följde med på bandet tog Ulf Ekman av fullständigt. Han sjöng skärande falskt om det nya vinet, rev ned hela kören, sparkade med foten i öst och väst och predikade om frihet. Besvikelsen var stor när det var andra än Ulf Ekman som talade. Som den gången det var Norval Hayes i juni 1994. Den orkade jag inte se igenom ens. Det var tråkiga saker av en gammal, fet amerikan med ett (som jag ser det i eftertid) helt tokigt budskap om lovprisning.

Februari 1994 skulle Ulf Ekman predika på Livets Ord Bergen och jag stod fyra timmar i kö för att få en plats långt fram. Jag hade klätt mig upp med konfirmationskostymen och lånat pappas slips. Besvikelsen var stor när jag upptäckt att de sju första raderna var reserverade och jag var tvungen att sitta mitt i salen. Efter predikan sprang jag och 85 procent av tillhörarna fram till förbön och klämdes hårt av Ulf Ekman innan jag ramlade omkull som en potatissäck.

Hösten 1995, som 17-åring, reste jag från Bergen till Uppsala, en 17 timmar lång tåg och busstur, för att delta på Ulf Ekmans höstseminarium. Jag hade med mig en kasse som var proppfull av Ulf Ekmans böcker och stoppades faktiskt av polisen på centralstationen i Oslo. De vill undersöka vad som fanns i kassen.

Samtidigt som jag var en stor fan av Livets Ord och Ulf Ekman älskade jag också Jerusalem och Petra bland några kristna rockgrupper. Jag höll mig undan Stryper och Bloodgood för att de såg så värdsliga ut och säkert hade en ”låg standard”, som det hette. Livets Ords ungdomspastor Stefan Salmonsson varnade dessutom mot Stryper i en av sina undervisningsserier som jag hade köpt i mediabutiken. ”- Lyssna inte på Stryper”, sa Stefan där. Jag fick givetvis dåligt samvete för att jag lyssnade på rockmusik, och på en tidpunkt gjorde jag mig av med hela Petra-samlingen. Ulf Ekman hade ju dessutom berättat från scenen att en av medlemmarna i gruppen hade rökt ombord på ett flyg.

Jag behöll skivorna med Uffe och Jerusalem. De hade ju trots allt gått på Livets Ord, och skivan ”Dancing of the head of the serpent” var ju full av oldschool Uppsalateologi. Jag beställde också alla talkassetterna med Ulf Christiansson från den tiden då han var en del av Livets Ords innersta krets. Schlagern blev ”Bara musik från himlen vinner världen” från 1989.

Livets Ord-punkare

I eftertid ser jag att ungdomsgruppen jag var en del av på mitten av 90-talet var en slags Livets Ord-punkare som dyrkade den extrema och radikala stilen. Precis som andra ytterliggående ungdomar från andra miljöer ofta gör. Vi dyrkade den aggresiva trosförkunnelsen, de höga ropen från Ulf Ekman och Stefan Salmonsson, den vilda förbönstekniken och demonsparkarna. En del av oss gick runt och pratade med en slags blandning av svenska och norska, och drömmen var att gå på bibelskola i Uppsala. Mycket av denna trospunk-kulturen hade en del humor i sig, som den gången vi samlade de högsta tungotaleropen från diverse predikanter och spekade in det på band i en egen tungotalmix. Men också i de alvarliga stunderna kände jag att predikanterna inom Livets Ord, och då i första hand Ulf Ekman, hade svaret på riktningen i flera av livets stora frågor.

En eller annan gång i slutet av 90-talet började fascinationen för Livets Ord att slå sprickor. Ulf Ekman fick skägg och slutade sparka i lösa luften. Epoken med Livets Ord-punken var över. Både vi och kanske Livets Ord hade blivit mer vuxna och mognat en del. Jag fick berättat en del historier för mig om människor i rörelsen som hade det tungt. Många av löftena som var förbundet med trosförkunnelsen blev det heller aldrig något av. Det var inte bara att komma till skolan och ropa ”shakabahaiaaaaaaaaaaaaaaaariallakandey” längre för att göra intryck på sina medelever och omgivelserna.

Det som skrämde mig mest var att många av dem som gick på bibelskola, både i Uppsala och Bergen, egentligen inte förändrades på det sätt man trodde det skulle bli. För saken är den att detta reklammerade man så starkt för i både Uppsala och Bergen. Förkunnelsen var den samma hela tiden, och jag började tröttna på att predikningarna ofta kunde vara uppmuntrande i början men alltid hade en gnagande underton av: ”Det är något fel med dig, du är allt för köttslig. Du måste förändra dig. Det är ditt fel att du är som du är. Du är inte lydig nog. Någonstans har du vikit bort från vägen och därför hör du inte från Gud.”

Väldigt mycket från Livets Ord Uppsala och Livets Ord Bergen (bytte senare namn till Levende Ord. Övers. anm.) präglades av slit, strävan och misslyckanden. Det verkade som om församlingarna stod för en form för hårdhet där ledarna alltid hade svaret på vart vägen gick vidare och där vi medlemmar ofta kunde ses på som egenrådiga rebeller som inte ville betala tillräckligt i kollekten, som inte ville kliva upp tidigt på morgonen, och som helst ville köpa hamburgare istället för att gå på ungdomsmöten. Detta tröttnade jag på. Jag hoppade av tåget och gick mer sällan på möten. Jag började aldrig på bibelskola utan istället utbildade jag mig till lärare på Högskolan i Bergen innan jag senare blev journalist.

Världens farligaste förkunnare

En del kanske påstår att jag blev slapp och mätt. Kanske. Men i eftertid måste jag fråga varför detta skedde med så fruktansvärt många i den så kallade trosrörelsen? I min egen församling i Bergen där jag var medlem i 12 år från 1994 till 2006 såg jag hur människor kom och gick. Många av dem som var med på början av 90-talet försvann sakta men säkert under dessa 12 år. Alla de fem ungdomarna utom en, som bad för mig och gav mig en bok och en lovsångskassett efter ett ungdomsmöte i 1993, är idag så kallade avfälliga eller har tagit fullständigt avstånd från rörelsen. Till och med en av ungdomsledarna som lite skämtsamt sa att han såg fram emot himlen för att han då skulle tala i tungor tillsammans med Ulf Ekman, har idag uttalat på fullt allvar att Ekman är en av världens farligaste förkunnare.

Når så många faller bort, antingen för att de inte längre tror på Gud eller att de förlorat tron på församlingen, vart ligger då felet? Är det ett tidstecken och uppfyllelsen av det Bibeln säger om att i den sista tiden kommer striden vara hård och många kommer att falla bort? Eller är avfallet ett tecken på att församlingar som Livets Ord och Levende Ord drev och driver sina medlemmar för hårt? Jag är rädd för att det sista kan vara en del av svaret.

När Levende Ord kollapsade i 2006 framkom det många historier om fruktan, manipulation och andliga hot. Idag har församlingen en pastor som erkänner att de hade sekteristiska drag och man har bytt namn till Credokirken. Man önskar kontakt med andra församlingar utanför den traditionella trosrörelsen, och vem hade trott det för bara några år sedan?

Hunden vänder tillbaka till sitt spy

Min egen far blev utfrusen från Levende Ord för att han som cellgruppsledare nämnde att det kunde finnas andra sätt att leda en församling på än den enväldiga pastorsmodellen som är vanlig i trosrörelsen. Detta skedde i 1995 och förde till att han sattes under uppsyn av församlingen som satte en person in i cellgruppen för att kontrollera honom. Detta medförde till slut att han lämnade församlingen. Då tyckte jag att min far var allt för känslig som drog sig undan, men idag förstår jag att det var sekterism som gjorde att han lämnade församlingen och återvände till sitt gamla sammanhang. Bibelversen han fick med sig på vägen av pastor Enevald Flåten, var det om den som vänder sig bort från rättfärdighetens väg är som hunden som vänder åter till sitt spy, eller svinet som rullar sig i gyttjan rätt efter att den tvättat sig. Min far återvände som förman i en församling i Det Norske Misjonsforbundet. Ödets ironi ville det så att Enevald Flåten efter att ha sparkats som pastor i Levende Ord i Bergen, började gå i en församling som för inte så länge sedan ansökt om medlemskap i Det Norske Misjonsforbund.

Själv var jag med om att starta en bibelgrupp på Levende Ord utanför det etablerade cellgruppsystemet som styrdes från ovan. När ledningen fick höra om detta kom en av pastorns närmaste medarbetare och ville se vad det var vi höll på med. Hela gruppen kvävdes. Ett frivilligt initiativ sågs på som ett hot verkade det som.

För två år sedan hade jag en period där jag skrev om en del av mina egna erfarenheter från trosrörelsen i en blogg. Jag har nu raderat det mesta av det jag skrev, trots av att många av texterna hade en humoristisk underton i och med att jag inte ser på min ungdomstid som något negativt. Det är nog bättre att ha en predikant som förebild i ungdomstiden än t.ex Tommy Lee, och Ulf Ekman är nog många hack bättre än honom om du förstår vad jag menar. Man kan ju heller inte klandra Ulf Ekman för att han blev en förebild för många ungdomar. Unga människor söker ofta tydliga svar och radikala lösningar. Det var inte Ulf som sa att vi skulle prata svorska och sparka med foten. Han var alltid tydlig på att vi skulle följa Jesus och inte människor.

Trots detta tror jag att en av utmaningarna för sådana predikanter som Ulf är att skilja mellan vad de själva menar och vad Gud har sagt till dem. De kunde också vara mycket folkligare än de är idag. De hade t.ex inte behövd gå direkt från scenen och in i ett avskilt vip-rum efter mötena. Tänk vad det hade betytt om superstjärnorna från Livets Ord hade gått ut i kafeterian efter mötena och pratat med vanliga människor. Om de hade gjort detta tror jag det hade bidragit till en större trovärdighet runt dessa predikanter. Det hände nästan aldrig under min tid, men det är möjligt det har ändrat sig i senare tid.

Personligen är jag färdig med tiden i trosrörelsen. Mitt liv handlar inte längre om vad den eller den predikanten menar. Jag har sett bakom fasaden för länge sedan och sett att de alla är helt vanliga människor, ofta med väldigt jordiska motiv för vad de håller på med, och ibland med en tendens att leva ett saftigt dubbelliv.

Homosexuella avslöjanden och hot

Predikanten Roberts Liardon, som hade hjältestatus på Livets Ord och som också besökte Bergen julen 1996 där han hade järngrepp om församlingen med sin predikan där han hånade dem som ville gå mitt på vägen, för där blev man överkörd, visade sig vara allt annat än intrycket tillsa. Under 2000-talet framkom det faktaupplysningar om att Liardon var homosexuell. Detta är inte meningen att vara kritisk mot homosexuella, men den som vet vad Liardon stod för i sin förkunnelse förstår att detta var ett dubbelliv som var långt mer allvarligare än den utskällda permanenten och sminket till alla grabbarna i den kristna rockgruppen Stryper.

Jag har hört historier från personer jag har respekt för och som har blivit överkörda och tillrättavisade av ledare och predikanter inom trosrörelsen, och en del av dessa skulle man tro inte var möjliga. En journalistkollega av mig ble utskälld av Ulf Ekman för att han hade skrivit något i en intervju som Ekman ansåg var ofördelaktigt. Denna kollegan sa nyligen detta till meg:

”Av alla jag har intervjuat genom åren, så har den värsta utskällningen jeg har fått inte kommit från vänsterradikala homosexseulla palestinaaktivister, men från två pastorer från karismatiske forsamlinger”.

Kyrkopolitik, pengar och fruktan

I förbindelse med att jag skrev om mina erfarenheter på min personliga blogg kontaktades jag av en rysk man på min egen ålder som på mitten av 90-talet blev en del av Livets Ord Moskva. Han berättade en historia som var ganska lik min egen om hur han först attraherades av förkunnelsen innan han han också såg vad som fanns bakom fasaden. Mycket handlade om kyrkopolitik, pengar och fruktan, skrev denna mannen till mig i ett mail sommaren 2007. Han lämnade församlingen efter tio år tillsammans med väldigt många andra, enligt honom själv. Detta var något annat än historierna vi alltid fick höra från Carl-Gustaf Severin, som berättade med humor om de glada ryssarna som tog emot Jesus på kommando för att de var så vana att lyda order.

En stund var jag väldigt angelägen om att ledarna i systemet skulle göra upp med det förflutna och be om förlåtelse för vad de hade sagt, menat och gjort. Jag ville t.ex att Ulf Ekman skulle beklaga hur han hade slaktat kristna musiker, och hur han hade överkört predikantkollegor som tänkte annorlunda än honom. Jag känner till innehållet från ett brev som Ekman skrev till en känd norsk musiker som under rockdebatten i 1993 hävdade att Ekman inte hade någon kunskap om musik. Detta blev Ulf Ekman så förolämpad av att han skrev brev till musikern och bad honom ta tillbaka uttalandet. Personen i fråga vågade inte göra något annat än det Ekman bad honom om.

Jag ville också att Stefan Salmonsson och andra ungdomsledare skulle beklaga hur de hade pekat ut människor i offentliga möten där han sa att de var fulla av orenhet osv. Jag tror kristna ungdomspredikanter från den här tiden och dessa församlingar, har skadat hundratals av kristna ungdomar med en allt för rå förkunnelse som ofta inte var verklighetsrelaterad och som få, om någon alls, klarade av att leva efter.

En folklig Ekman

Idag bryr jag mig inte alls om vad predikanter gör eller säger. Jag respekterar fortfarande flera av dem och tycker mycket av det de säger kan vara uppmuntrande och bra. Jag läser ofta Ulf Ekmans bloggposter och följer honom på Twitter. För inte så länge sedan hade han en väldigt uppmuntrande post där han listade upp en del tips för hur man tar vara på sitt andliga liv. Det var ett otroligt enkelt, konkret och folkligt budskap.

Det betyder inte så mycket för mig idag vad han än måtte beklaga eller erkänna. Jag tycker inte att någon ska pressa andra att be om ursäkt eller ta självkritik. Sådant blir det bara pinsamma situationer utav. Jag såg en del exempel av detta från min egen församling Levende Ord när det bröt ihop för tre år sedan. En del av ledarna, som hade varit stenhårda församlingsfolk, fick upp ögonen för vad de hade sysslat med och fick plötsligt dåligt samvete för nästan allt de varit med om. Med rätta bad de om förlåtelse, även för saker de inte hade behövt ångra ens. Problemet var bara att en del av församlingens medlemmar inte nöjde sig med självkritiken utan ville se dessa ledare krypa ännu mer. Personligen menar jag att det måste vara lov att göra fel, beklaga det och gå vidare, utan att behöva krypa på sina knän i flera år efteråt.

Även om det inte betyder något för mig om Livets Ord beklagar eller bara trampar taktfast vidare med höga knälyft, så tror jag det kunde betyda något för Livets Ord och deras trovärdighet om de hade klarat av att ta tydlig självkritik.

Vad borde så Livets Ord beklaga? Jag tror demontiden på slutet av -80 talet skadade många personer. Nyligen såg jag ett klipp på YouTube med gästpredikanten Jane Whaley, och det var skrämmande att se. Jag känner till flera historier om hur människor fått berättat för sig vilka demoner de hade i sig, alltifrån onanidemoner och nikotindemoner till upprorsdemoner. Jag tror att dessa som sa detta själva hade stora problem i sina liv med både det ena och det andra.

Rockdebatten, löftena och profetiorna

De hårda domarna över kristna musiker, ungdomar och deras musikstil var också helt meningslös. Onödig fokusering på utseende och hårlängd, örringar och den så kallade höga standarden för ungdomar, tror jag också bara var ren fariseeisk okultur som inte resulterade i annat än det Jesus beskrev som vitkalkade gravar i Matt 23:27. Personen som skrev Antirockboken ”Dina harpors buller”, Thomas Arnroth, önskar ju inte konfronteras med att han skrev dem och han ser inte ens längre på sig själv som en kristen.

Jag tror också att om någon hade tagit sig mödan att lyssna igenom vad många predikanter i trosrörelsen predikat, profeterat och lovat de sista 15-20 åren så hade man hittat mycket att sätta fingret på. Det mest kända är nog profetiorna om Raoul Wallenberg, som räddade 100 000 judar under andra världskriget och tillfångatogs av ryssarna, och som enligt Ulf Ekmans profetia skulle vara i livet och komma hem igen och stå på Livets Ords scen. Man berättade även om hur man skulle hämta honom med Livets Ords eget jetflyg som man hade köpt.

Detta hände ju som bekant inte utan att det behöver vara så allvarligt. Värre är det med alla profetior och löftena om förändringarna i Skandinavien, men som ändå inte uppfyllts ännu. Man ska givetvis vara försiktig med att håna profetior, för i det stora sammanhanget och i Guds ögon är en tidsperiod på 15-20 år väldigt lite. Gud gör som Han vill när Han vill. Trots detta är det konstigt att man inte börjar efterfråga resultat och uppfyllelsen av många av löftena om väckelse och reformation som proklamerats under årens lopp.

”På stridsfältets höjder vill vi ge våra liv”, hette en av sångerna på lovsångskassetten jag fick då jag blev med i Livets Ord Bergen i 1993. Även om jag säger att jag är färdig med (o)kulturen från trosrörelsen så vill jag ta med mig det som jag upplevde som bra. Fortfarande kan jag sätta på lovsång från Livets Ord och känna att det ger mig positiva vibbar. Styrkan i trosrörelsen måste vara hängivenheten till Gud, och när den kommer från ett ärligt hjärta smittar det alltid över till andra på ett gott sätt.

Varför skriver jag detta?

En del av er som har läst detta kanske undrar vad som är poängen med att formulera en text som detta. Är det inte dags att bara lägga allt det negativa bakom sig och gå vidare? Kan det komma något gott utav kritik gentemot personer som år efter år jobbat med Guds rikes utbredning? När jag får en sådan chans som detta, att skriva en gästartikel hos Andréas Glandberger, tycker jag att det kan vara på sin plats med att dela med sig av sina erfarenheter. Jag har rätt att berätta min historia utifrån där jag är idag utan att anklagas för bitterhet och negativitet, även om det självklart är klassiskt och helt i överensstämmelse med hur sektkristna bemöter kritik med just sådana argument.

Jag har goda vänner som var mycket djupare inne i systemet i både Uppsala och Bergen, och som är mycket mer kritisk till dessa två församlingar än mig. En del av dem använder så pass starka ord som att de har kastat bort halva livet sitt på något de idag anser som livsfarligt. Så långt vill inte jag gå, men jag menar helt klart att det är sidor som varit negativa.

Idag kan det verka som om Livets Ord har ändrat sig kraftigt på ett positivt sätt. Ungdomsmiljön verkar inte längre vara så uniformerad och enformig som för 15 år sedan. Det verkar också som om kontakten med andra kristna förbättrats. För mig betyder det inte så mycket om det är katoliker eller statskyrkan man nu bygger allianser med.

Det enda jag hoppas är att det också bakom fasaden skett en förändring, och att det även där blivit mjukare och mindre militant. Jag hoppas också att det i större grad är möjligt att själv tänka och fundera och utifrån detta ta egna beslut, utan att utsättas för press från personer som ser på sig själva som Guds utvalda med en helt speciell auktoritet till att näst intill kunna bestämma över andra människor.

Jag hoppas också att allianserna som nu byggs handlar om mer än kyrkopolitik och inflytande, men hellre om äkta sammansmältning av personer som vill följa och jobba för mannen från Nasaret.

Om jag får lov att se på trosrörelsen som en stor fisk som serveras hel på en restaurang, så hade fiskens kött varit det enkla budskapet om Jesus som jag äter. Allt tjafset om pastorer som är på en högre nivå, med krav på respekt, och de yttre meningslösa kraven hade varit benen jag spottar ut så att de inte fastnar i halsen.

Dagens soundtrack: City on fire (Jerusalem).

/Gordon Andersson

Annonser

183 kommentarer på “Livets Ord – Min historia

 1. Frid allihop och alla nämda och onämda Korset står som segrare för oss allihop fiende som vän och oss själva…

  Och ingenting kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus vår Herre.

  Och detta råd är ett av de bästa jag fått av en vän som förlät mig en gång så det verkligen märktes . Jag sa efteråt du förlät mig verkligen .Ja det gjorde jag,svarade han kort. Sen gick en halv vecka och vi träffades igen .Och jag vart fråga honom om det verkligen var så .Och då svarade han ,vi får ge varandra nåd.

  Och efter som han trodde på Guds nåd vart det så uppenbart för mig. Att vi får ju ge varandra Guds nåd ,och oss själva med .Och får inte bara nåd av Gud .Utan nåd igenom Jesus vår Herre av Gud för attge till andra och oss själva med … Och kärleken överskyller en myckenhet av synd …

  Det och upptäckten om Guds Kärlek och tidigare tron i Livets Ord och att Gud kan göra direkta under.Och dessförinnan frälsningen . Och sedan undervisningen om rättfärdigörelse igenom tron rom 3-8 för ett par tre år sen förändrade mitt liv positivt för Gott.

  Och trots JdS-Läran och trosförkunnelsen …

  Ulfs sunda undervisning om försoningen och annat . Och att Gud försonnat sig själv i kristus med människorna ,så att han inte tillräcknar dem deras missgärningar .Och att Kristus nu mannar igenom oss Kristna låt också ni försonna er med Kristus med Gud .2kor 5

  Ja all denna nåd är det som förändrat mitt Liv .Allt detta och hela bibelns budskap Guds Ord…Som handlar om en person och hans verk med hela sitt verk. Gud : Heb 13:8 Jesus kristus den samme igår idag och för evigt …

  Jhon 1:14 Ordet som vart kött och blod och tog sin bonning mitt ibland oss .Alltså är han sitt Ord och sitt Ords Goda vilja och uppfylles och nåden och sanningen som han vill ge oss med …

  Och att veta att Gud den allsmäcktige är med min nästa och mig för han är ju allstädes närvarande också . Och min nästas och min försonning med sig igenom Jesus Herren bara och varandra och oss själva och livet i sin helhet och hela Guds Ords sanna betydelse. Och det inte finns nåra avstånd i Anden.Och att allt vilar tryggt bara på Gud .Om honom och allt och alla och hela församlingen och Guds Ord och mig och inget annat. Vare sig jag trodde det eller ej .Men det är Ju gott trygg att fått den nåden av Gud att tro honom om det med för gott för den som vill det med som jag eller den som änu inte fått att du kan få den . Steg för steg för det gör dig trygg för då vet du att ditt liv är han och varar bort om döden i all evighet.Och är utan ände med frid med Gud trots allt innan dess.Och det ger han dig hopp med och sitt Ord.Så du alltid har det som ditt hopp att se fram emot vid ditt liv slut kommer du till Gud till Himmlen där det är bara härligt att vara .Och då kan du slapna av och behöver inte kämpa i onödan för Jorde livet det kommer ett bättre i Himlen för alla som vill tro på Gud ….Och ingeting kan skilja dig från Guds Kärlek i kristus Jesus vår Herre…

  Det gör dig och mig fullständigt trygg med Gud att veta. Och att han är för dig kära medmänniska och Kristna syskon och mig för Gott . För försoningen är fullbordad på Korset.

  Och det gör oss än mer frimodig och orädda igenom Guds kraft att vara hans vittne och tjännare och vän med Gud som vår bästa vän.Och vår nästas och vår egen tjännare och vän med åt Gud för evigt som Gud vill .Och i att även korigeras av andra och andra om det behövs . Efter som förmaningen har som syfte kärlek till uppbyggelse .Och som det står skrivet, älska tucktan min son , läs gärna dotter ni systrar, för det räddar ditt liv .Så förmanning är en Kärleks handling då är som bäst. Den har som syfte att förhindra orätt och rädda vår nästas och vårt liv och livet om mycket annat med som Gud vill.Och församlingen ren från felaktig påverkan i frid med Gud den är till för din och min skull från Gud med andra Ord …. Guds frid och Guds välsignelse och tack ni allihop och Gud mest !!! Ronny

 2. Andy: Patrick:
  Du säger att det som lagts fram här varit/är rykten, och att detta fått människor att lämna. Idiotförklarar du inte dem som lämnat församlingen då? Jagmenar, jag har själv talat personligen med några som lämnat efter att de började läsa på bloggarna, men dessa har sedan själva undersökt och funnit ut att det du kallar rykten faktiskt var fakta. Vad vet du vilket ansvar vi tar, vi som skriver och ifrågasätter? Är Guds församling endast de som finns med i medlemslistor i olika samfund, eller är Guds församling människor som tror på Honom och gett sina liv tilll Jesus?Församlingen är viktig ja, och jag är glad för alla de vänner jag har som är troende, för detta är också Guds församling. Ser du ned på dem som fallit utanför den etablerade kristenheten?

  Alla de som fallit utanför eller villigt lämnat den etablerade kristenheten tycker jag synd om eftersom jag inte tror att de lämnat av naturliga skäl. Antagligen har de blivit besvikna på något som hänt eller så har något värre hänt dem.

  Jag tror att den lokala församlingen är viktig för dig och mig för att gå vidare i vårt kristna liv. Vi är inte ämnade att vara ensamma och det är svårt att vara ensam kristen i vårt samhälle idag. Jag ser inte ner på dig eller någon annan som inte har en församling som ni kan kalla er egen.

  Jag ser inte heller ner på det ifall man möter upp i en liten hemgrupp, husförsamling, bönegrupp, eller vad man vill kalla det. Där kan man ju få gemenskap, hjälp, möjlighet att vara andra till hjälp.

  Men en sådan bönegrupp måste också försöka bli större. Jag menar att man är utåtriktande så att man försöker nå andra med evangelium.

  Var det denna fråga du ville ha svar på Andy?

  • Tack för ditt svar Patrick! Jag ville inte tvinga fram ett svar, men då jag är en av dem som ”fallit utanför” tycker jag det är en intressant fråga och ett ämne som behöver santalas om. Jag ska återkomma till det under sommaren/hösten och hoppas då på en mycket konstruktiv och positiv debatt, fri från fördomar och domar.

   Gud välsigne dig och njut av sommaren!

 3. Gud välsigne dig också Andy. Min fru och jag åker iväg på en välbehövlig semester till Fiji snart. Kommer tillbaks i augusti då vi flyttar från Ryssland till Kina.

  • Wow! Min bror bodde 6 mnd på Fiji för en del år tillbaka. Bodde med en primitiv stam och levde som dem tillsammans med hela sin familj. Har alltid drömt om Fiji, och jag unnar dig en underbar semester där! Själv semestrar vi hemma i Norge i år. Blev lite mycket med renoveringen, men det är ju fint här i bergen och fjordarnas land.

 4. Tack John för Din förklaring över att mina ord var ”stenhårda”. Det förklarade hur Du egentligen menade.

  Att ”vara kort” som Du efterlyser är en svår konst! Jag blir nog tyvärr rätt ”lång igen”.

  Patric säger med adress till mig:

  ”Jag ser ingen villfarelse i det man undervisar på LO… Jag har aldrig hört predikas om JDS läran…

  HaFo:

  Men nog har Du väl ändå läst Ekmans Doktriner? Där han fortfarande håller kvar vid JDS, om att Jesus dog andligen = skildes från gemenskapen med Fadern och inte längre är i den oupplösliga enheten av Fader Son och Ande i Guds person av ”Jag är Herren, Herren är en” och inte längre är Kristi person av Gud och människa förenade/försonade.

  Och därmed inte längre enligt Ordet ”Gud är i Kristus och försonar världen/människorna med sig själv”.

  Så här säger Ekman i Doktriner:

  sidan 174:

  ”Om vi människor på grund av synden är andligt döda, så måste rimligtvis den som återlöser oss på något sätt ta del av denna andliga död.”

  (HaFo:

  En helt vilsen tanke! Enbart om människans ställföreträdare INTE tar del av människans andliga död – åtskillnad från Gud – så kan hennes ställföreträdare försona/förena Gud och människa i sin syndfrisa rättfärdighet och Gudomlighet!!)

  Sidan 175 i Ekmans Doktriner:

  ”så erfar Jesus gudsövergivenhet och andlig död.”

  (HaFo:

  ”Erfar man ngt”, så är det ngt som verkligen händer! Ekman bekräftar alltså här JDS – läran, att Jesus dör andligen, skiljs från gemenskapen med Gud och inte längre är Guds person i enheten av Fader, Son och Ande och att Jesus är lika misslyckad som Adam, så att Gud och människa blir åtskilda i hans person, så att Jesus där på korset, är en från Gud skild andligt död människa, som inte i sin person kan försona/förena Gud och människa i sin person.

  Han kan då inte ge det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset. Det är en antikristlig lära om Jesus!!)

  Jag tror att det fortfarande är många, som blivit påverkade av denna djävulska Kristusförnekande lära, som menar sig ”ta avstånd från JDS, men som aldrig insett vad JDS – läran egentligen handlar om:

  Att Fader och Son inte längre är förenade i Guds oupplösliga person och enhet av Fader Son och Ande och att Gud och människa inte är försonade/förenade i Kristi person och därmed inte heller bär fram det RENA offret av Kristi persons kropp och blod på korset, utan bär fram en helt värdelöst kropp och ett värdelöst blod, som är andligt dött = skilt från Guds gemenskap! DET ÄR JDS!!

  Sätter in några länkar som visar på vad som egentligen undervisats på LO. Vilket nog stämmer betydligt bättre med den erfarenhet och upplevelse som Ronny återger, än ”den mörkläggning”, eller kanske på grund av okunskap kring vad Ekman och LO stått för (?), som här förmedlas av ”Livets Ordare” och inte alls stämmer:

  http://hem.spray.se/harry.forsgren/HBok.htm#Kap4n4

  http://hem.spray.se/harry.forsgren/Kursmaterial.htm

  Patric:

  ”Var aldrig med om the Whaleys, (vilket Ulf och LO tog avstånd från, efter att de varit och besökt dem).”

  HaFo:

  ”Historieförfalskning”!!

  Den som besökte Whaleys, och insåg dess förförelse och som varnade Ulf, blev utan samtal, utesluten från LO och ansågs som ”Paria”.

  Den personen har aldrig fått ngt ”förlåt” från Ulf, när Ulf själv insåg, att han tagit miste som försvarade Whaleys och för sin trovärdighets skull, inte längre kunde bejaka Whaleys, vilket han gjort under en väldigt lång tid och bejakade deras ”spy ut andar lära” och ”ni är gudar – lära”!
  —-

  Patric med adress till mig:

  ”Har du fullheten? Förstår du HELA Guds rådslut, eller handlar du efter vad du tror att Gud leder dig? Ifall du handlar efter vad Gud leder dig är du en sann kristen (som jag tror att du är).”

  HaFo:

  Det är inte ”min prestation”, att ”försöka följa Gud” att ”handla efter vad jag tror Gud leder mig”, som gör mig till en sann kristen eller att jag begriper allt i varje detalj kring Guds rådslut och jag gör dagligen misstag!!

  Men jag tror, att det inte går att tumma, på vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, om man vill vara en sann kristen. Det blir idag förvanskat i inte minst spåren av trosförkunnelsen.

  Var är då Guds församling? Ge gärna svar på Andys frågor till Dig Patric!! Var även Du rikligt välsignad och ser fram emot att en dag få möta Dig på ”de nordliga breddgraderna”!

  HaFo

  • @Harry Forsgren,

   Bara av ren nyfikenhet.
   Va hände när Faderns vrede kom över Jesus (Jes 53:4) och Jesus tog förbannelsen över sig i våran ställe (Gal 3:13)?

   Dog Jesus på Korset, eller dog endast hans ”kropp”? Om det endast var hans kropp som dog, betyder inte det att du själv har samma människosyn som JDS läran (alltså att människan är en ande)?

   Sen undrar jag om du anser att Jesus var en fegare människa än apostlarna och de tidiga martyrerna (och miljon talls andra)? Var det verkligen själva döden på ett trädkors som fick Jesus att bli fylld med bävan och ångest i Getsmane?- Eller kan det tänka sig att hans bävan och ångest var en konsekvens att han viste att hela världens synder måtte bli försonad genom att Guds vrede kom över Honom- och på sådan sätt blev Faderns rättfärdighet uppfylld, så att var och en kan ha sin rättfärdighet hos Kristus och inte hos sig själv?
   Skulle det inte vara konstigt att alla apostlarna, och tusen talls martyrer mötte martyr döden med glädje, om Herren själv blev fylld med bävan och ångest?
   Va fick Jesus till att säga att Fadern hade övergivit Honom? Var det straffet för hela världens synder genom att Fadern hällde kalken med Guds vrede över Honom, eller var det själva smärtan av döden på korset?

  • @Harry Forsgren, till Michael.

   JDS-läran handlar om att ‘överandliga’ Skriften.

   Vi måste tänka på, att Jesus refererar till sig själv på jorden som MÄNNISKOSONEN. Problemet med människosläktet ligger i, att vi alla har ärvt ‘denna dödens kropp’ och det är således köttet – den egna viljan, det köttsliga sinnet, olydnad som styr kroppen – som måste åtgärdas.

   OFFRET för synderna (= andlig olydnad, ohörsamhet, orsakar själsliga överträdelser som leder kroppen dit den inte bör vara enligt Herrens lag) måste alltså vara ‘köttsligt’ och – inte andligt.
   Det är köttet som måste ‘brännas upp’ (dö = korsfästas), för att den andliga lagen är god och vi är köttsliga dvs. kan inte hålla lagen.

   Det är också här som vi förstår tanken med SYNDABOCKEN – man lägger skulden på någon oskyldig i stället för en skyldig och dömer den till döden. Själsliga överträdelser läggs på en kropp (kött) – och inte på en ande, för att en annan lag skall kunna träda i kraft, Jesu uppståndelsekraft > Livets Andes Lag – som ej längre är begränsad av köttet OM VI LYDER Herren i anden.

   JESAJA 53:4 ”Men det var våra krankheter HAN BAR, våra smärtor, dem LADE HAN PÅ SIG, medan vi höllo honom för att vara hemsökt, tuktad av Gud och pinad.
   Ja, han var sargad för våra överträdelsers skull och slagen för våra missgärningars skull; näpsten var lagd på honom, för att vi skulle få frid, och genom hans sår bliva vi helade.
   Vi gingo alla vilse såsom får, var och en av oss ville vandra sin egen väg, men HERREN lät allas vår missgärning drabba honom.
   Han blev plågad, fastän han ödmjukade sig och icke öppnade sin mun, lik ett lamm, som föres bort att slaktas, och lik ett får, som är tyst inför dem som klippa det ja, han öppnade icke sin mun. […]

   53:10 Det behagade HERREN att slå honom med krankhet: om hans liv så blev ETT SKULDOFFER, då skulle han få se avkomlingar och länge leva, och HERRENS vilja skulle genom honom hava framgång.
   Ja, av den vedermöda HANS SJÄL har utstått skall han se frukt och så bliva mättad; genom sin kunskap skall han göra många rättfärdiga, han, den rättfärdige, min tjänare, i det han bär deras missgärningar.”
   …………
   I egenskap av detta kan vi bättre förstå Petribrev:

   1Petr.3:18
   ”Kristus själv led ju en gång döden för synder; rättfärdig led han för orättfärdiga, på det att han skulle föra oss till Gud. Ja, HAN BLEV DÖDAD TILL KÖTTET, MEN TILL ANDEN BLEV HAN GJORD LEVANDE.

   I anden gick han gick han ock åstad och predikade för de andar som höllos i fängelse, för sådana som fordom voro ohörsamma, när Guds långmodighet gav dem anstånd i Noas tid, då när en ark byggdes, i vilken några få – allenast åtta personer – blevo frälsta genom vatten.”
   ………….

 5. Vaike Nilsson

  Du har uppfattat min avsikt rätt om citatet . Ber om ursäkt för att det blev så. Hoppas folk förstår ändå …

  Och min avsikt med min kommentar är helt riktigt att sanningen ska hjälpa offer och skydlig och andra .Ej komma nån till skadda bara välsigna och hela livet . Tack för uppmuntran. Gud välsigne er och Guds frid !!! Ronny

  1kor 13 kärlekens lov har hjälpt mig myket och ps 131:1 Guds nåd varar evinnerligen för vän och fiende och mig och alla och er…

  klgv 3 Och det är inte ute med oss för Guds barmhärtighet är ny var morgon och det är inte slut på Guds nåd.

  Varken för nån annan eller mig.

  Och vi kan idag med och var ny dag i försonningen i Kristus med Gud i Guds kärlek som aldrig förgår få hans nåd som vi behöver hans nåd i nuet och få frid med Gud som det alltid blir bäst med honom och nästan och oss själva och livet i Gud .

  Och låta oss försonna oss med Kristus med Gud och varandra och alla och oss själva och hela livet och hela Guds Ord och vilja därefter angående allt .

  Det är denna sanningen som Gjort mig fri .Och gör oss alla och hela livet fritt med Gud . När ,och om vi vill det är aldrig försent .Och den som vill det får leva i frid med Gud trots allt ,innan Himmlen och där för evigt .

  För ingenting kan skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus vår Herre för tid och evighet.Rom 8:1 Och det finns ingen fördömelse för den som är i Kristus Jesus vår Herre ,ty livets andes lag har gjort mig fri från syndens och dödens lag … Det är den frihet och nåd jag fått av Gud tillsammans med Gud med frid och vännskap och försoning med Gud och min nästa och mig själv och livet och Guds Ord och Guds församling .Och som ett barn till Gud i Guds församling där han vill och som han vill .Uppenbart för mig av Gud i Guds Goda vilja för gott… Det är det jag erbjuder er och alla och mig och livet .

  Guds nåd som Gud vill. En enkel bön om det och ni är där i fortsätningen …

  Var välsignade så som Gud vill därför för alltid med frid med Gud och allesammans och hela Guds härliga liv för tid och evigt till Guds ära och för Guds skull bara i Jesus namn , amen !!! Ronny ps 23

 6. @ Deborah

  Mitt poäng var inte andlig död (Jesus gav ju överlatade ju sin Ande till Fadern innan han tog det sista andetaget). Utan att relationen mellan Fadern och Sonen blev bruten på köttet när Jesus blev en förbannelse i våran ställe. Nu var dock Jesus syndfri, och övervann båda synden som döden genom sitt försoningsoffer, och försonade hela världen med Gud.

  Gud är helig och rättfärdig ”tuktad av Gud och pinad/men HERREN lät allas vår missgärning drabba honom/Det behagade HERREN att slå honom med krankhet: om hans liv så blev ETT SKULDOFFER”
  Det var Faderns vrede över synden, den bittra kalken som gjorde att Jesus blev full av bävan och ångest, inte döden på ett kors…det är ju nästan blasfemisk! Skulle Gud själv bli fylld av bävan och ångest över något som miljontalls andra har mött med stor glädje? Nej självklart inte, problemet var att världens synd bar han på sina axlar, och Gud straffade Honom på Korset. Se gärna detta utmärkta korta youtube klippet: http://www.youtube.com/watch?v=a11ASw5NRUw – WARNING STARKT

  • @Michael G. Helders, självklart att ‘vår synd drabbade Jesus’…..
   Men du ställde frågan: ”Dog Jesus på Korset, eller dog endast hans ”kropp”? Om det endast var hans kropp som dog, betyder inte det att du själv har samma människosyn som JDS läran (alltså att människan är en ande)?”
   ……..
   Att skulden lades på Människosonen – den bittra kalken – är en sak.
   Döden på korset betyder alltså inte att skulden läggs på Jesus där, utan STRAFFET verkställs på korset, exakt Michael.

   Den som är skyldig döms till döden och sedan – straffas.

   Överträdelse > syndaskuld (= Jesus, Människosonen, som syndabock) > dom > STRAFF = död (på korset = Jesus blev en förbannelse för vår skull).

   OBS! Herren Gud Jesus, JHWH kommen i köttet, ‘var’ alltså inte en förbannelse utan Människosonen ‘blev gjord’ till förbannelse PÅ KORSET = SYNDABOCK. Den gamle adam (denna dödens kropp) fick sitt straff > döden.
   ….

   Gal.3:10 ”Ty alla de som låta det bero på laggärningar, de äro under förbannelse. Det är nämligen skrivet: ”Förbannad vare var och en som icke förbliver vid allt som är skrivet i lagens bok, och icke gör därefter.”
   Och att ingen i kraft av lag bliver rättfärdig inför Gud, det är uppenbart, eftersom det heter: ”Den rättfärdige skall leva av tro.”
   Men i lagen beror det icke på tro; tvärtom heter det: ”Den som gör efter dessa stadgar skall leva genom dem.”

   Kristus friköpte oss från lagens förbannelse, när han blev en förbannelse för vår skull. Det är ju skrivet: ”Förbannad är var och en som är upphängd på trä.”
   Vi friköptes, för att den välsignelse som hade givits åt Abraham skulle i Jesus Kristus komma också hedningarna till del, så att vi genom tron skulle undfå den utlovade Anden.”
   ………
   Var välsignad!
   …..

 7. Tack för Dina frågor och synpunkter Michael!

  Tycker Deborah gett Dig en hel del bra svar på Dina synpunkter och frågor!

  Vad jag kan bidra med för att bringa klarhet kring vad jag menar, finner Du under en länk, som jag om och om igen bett Dig läsa igenom, men som Du kanske ännu inte hunnit med?

  Här är igen länken:

  http://hem.spray.se/harry.forsgren/H5Bok.shtml

  Sköt riktigt om Dig Michael! Ditt ärliga hjärta går inte att ta miste på!!

  HaFo

 8. Harry Forsgren: Tack för Dina frågor och synpunkter Michael!Tycker Deborah gett Dig en hel del bra svar på Dina synpunkter och frågor!Vad jag kan bidra med för att bringa klarhet kring vad jag menar, finner Du under en länk, som jag om och om igen bett Dig läsa igenom, men som Du kanske ännu inte hunnit med?Här är igen länken:http://hem.spray.se/harry.forsgren/H5Bok.shtmlSköt riktigt om Dig Michael! Ditt ärliga hjärta går inte att ta miste på!!HaFo

  Tack för svar Harry.
  Ska inte diskutera i denna tråden, jag önskade bara ställa lite ledande frågor- då jag uppfattar det som att du inte ser hela Jesu offret utan endast större delar. Vi glömmer ofta att det kostade Jesus allt, bli övergiven av sin egen far i sin svåraste stund, inte bara övergiven utan också också få sin fars vrede över sig för människornas synder.

  Jag tycker själv JDS läran har gjort det svårt för oss. Då de har tagit bibliska sanningar och blandad det med annat, och ibland olika bibliska sanningar som inte ska kopplas tillsammans (se exempel ormen i Eden- han ljög inte direkt utan indirekt genom att koppla två sanningar tillsammans). Och i våran iver att såga denna irrlära hamnar vi lätt i en position var vi även sågar det som faktiskt är bibliskt.

  Relationen blev bruten på Korset, men Jesus övervann- genom sitt felfria syndfria liv. Det är svårt att förstå som människa, det ända vi kan förstå är att Faderns rättfärdighet måtte bliva blidkat så att vi kunde/kan ha våran rättfärdighet i Sonen.
  Det är sant att Jesu fysiska död är det som ger oss syndarnas förlåtelse, men det är tacket vara att Faderns vrede blev tillfredsställd.
  Kalken bestod inte av korset, romarna eller annat- utan av Guds vrede- Guds dom över synden. Vem vill möte Guds vrede för sin egen synd?- Hur mycket värre är det då inte att möte Guds vrede för hela världens synd?

  Delar med mig en liten dikt av CO Rosenius:
  ”Min äreklädnad, bröllopsskrud,
  Mitt hjärtas enda prydnad,
  Varmed jag skall bestå för Gud,
  Ar Kristi blod och lydnad.
  Uti Guds dom jag blir ej dömd,
  Ty skulden är betald och glömd,
  Och jag är fri för evigt.”

  Gud välsigne dig Harry

 9. Det var en underbar dikt, Michael!

  Och den räcker hela vägen hem!
  ……

  Och du har rätt: JDS-läran har strulat till det för oss, eftersom – som vanligt – så började man spekulera med Skriften i stället för att tänka enkelt.

  ¤ ENKELT:
  Mark.15:37 ”Men Jesus ropade med hög röst och gav upp andan. Då rämnade förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ned.”

  FÖRSONINGEN med Gud är i samma ögonblick ett faktum – ”Det är fullbordat!”
  Och det är GENOM JESU BLOD som vi har nu tillträde till Fadern. Försoningsverket sker alltså inte i dödsriket utan på korset.

  ¤ JDS-läran – en klar VILLOLÄRA (onda andars läror) som förvirrar – har sina rötter i TEOSOFI och GNOSTICISMEN. Dvs. i ockultismen.

  E.W. Kenyon var influerad av New Thougt-metafysiken, Christian Science och gjorde en syntes av dessa läror och evangelium. Han menade att ”What I confess, I possess.”
  (Se vidare på Wikipedia)

  ¤ LEVANDE DÖD = ANDLIGEN BLIND. Dessutom talar inte Skriften om ‘andlig död’ (?) utan om ‘levande död = andligen blind’:
  ”Låt de döda begrava sina döda….Följ du mig!” – sa Jesus.
  ………

  Den som vill veta mer kan läsa på Credos och Sola scripturas länk:

  http://www.credo.nu/index.php?/skolelev/fraga/varifran_kommer_den_s_k_jds_laeran/

  http://www.solascriptura.se/kts/forvr.html

  ………………………
  Vi är alltså inte ‘en ande som har en själ och bor i en kropp’ utan vi är en sammanvävd helhet av ande, själ och kropp > därav köttets uppståndelse. Hela människan omfattas.

  Gnosticismen däremot åtskiljer ande (gott) från materia (ont) – och så uppstår villoläror därefter…

  Därför måste vi pröva allting.
  ……

 10. Det var en underbar dikt, Michael!

  Och den räcker hela vägen hem!
  ……

  Och du har rätt: JDS-läran har strulat till det för oss, eftersom – som vanligt – så började man spekulera med Skriften i stället för att tänka enkelt.

  ¤ ENKELT:
  Mark.15:37 ”Men Jesus ropade med hög röst och gav upp andan. Då rämnade förlåten i templet i två stycken, uppifrån och ända ned.”

  FÖRSONINGEN med Gud är i samma ögonblick ett faktum – ”Det är fullbordat!”
  Och det är GENOM JESU BLOD som vi har nu tillträde till Fadern. Försoningsverket sker alltså inte i dödsriket utan på korset.

  ¤ JDS-läran – en klar VILLOLÄRA (onda andars läror) som förvirrar – har sina rötter i TEOSOFI och GNOSTICISMEN. Dvs. i ockultismen.

  E.W. Kenyon var influerad av New Thougt-metafysiken, Christian Science och gjorde en syntes av dessa läror och evangelium. Han menade att ”What I confess, I possess.”
  (Se vidare på Wikipedia)

  ¤ LEVANDE DÖD = ANDLIGEN BLIND. Dessutom talar inte Skriften om ‘andlig död’ (?) utan om ‘levande död = andligen blind’:
  ”Låt de döda begrava sina döda….Följ du mig!” – sa Jesus.
  ………

  Den som vill veta mer kan läsa på Credo och Sola scripturas länk.
  ……………
  ¤ Vi är alltså inte ‘en ande som har en själ och bor i en kropp’ utan vi är en sammanvävd helhet av ande, själ och kropp > därav köttets uppståndelse. Hela människan omfattas.

  Gnosticismen däremot åtskiljer ande (gott) från materia (ont) – och så uppstår villoläror därefter…

  Därför måste vi pröva allting. Eller vad säger ni?
  ……

 11. Världen idag: Påven erbjuder…avlat!!!

  ”Katolskt dekret flyttar fokus från Jesu försoningsverk”

  Nuvarande påven Bene­dikt XVI har utlyst ett erbjudande om fullständig avlat under jubelåret, 28 juni 2008 till 29 juni 2009, ett jubelår ägnat åt Herrens apostel Paulus. Ett dekret har därför utfärdats av den katolske biskopen i Sverige, biskop Anders Arborelius.
  I dekretet står bland annat: ”I samband med detta Paulusår har påven Benedikt XVI erbjudit katoliker möjlighet att få fullständig avlat, det vill säga efterskänkande av de timliga straffen för synder som redan är förlåtna… Varje troende som gör ett fromt besök i form av en vallfärd till den påvliga basilikan S:t Paulus vid Roms Via Ostiensis och ber i enlighet med den helige Faderns intentioner får fullständig avlat, om övriga villkor också är uppfyllda…De troende som inte kan göra en vallfärd till Rom har möjlighet att erhålla fullständig avlat i sin lokalkyrka.”

  I bilagan till dekretet står bland annat detta villkor: ”Uppfyllande av det föreskrivna verket till vilket avlaten är knuten, alltså utföra den specifika handlingen inom den fastlagda tiden och på det föreskrivna sättet, till exempel, vallfärd till S:t Paulusbasilikan i Rom och där be på det föreskrivna sättet.”
  ……..
  2009-07-03 av Henric Staxäng

  …..
  Kan man ha ekumenik med sådant???

  Finns det ingen som…protesterar? Vi får väl plocka fram några teser…
  ….

 12. Bra att du tar upp detta Deborha, tack .Man skulle behöva gå på Bibelskola efter trosrörelsen för omprogramering .Som vore lämplig för den som vill var en Kristen .Och den som inte vill det sig själv utan Gud . För så djupt sätter sig denna lära i en när man väl börjat byta ut sinna tanckar till att tro på dens tankar och Gud och livet Guds Ord och tex i frågan om människosyn .Och när det gäller läran om människans konstitution . Bestående av : Ande ,själ och Kropp .

  Sven Reicheman som är Läckare och forskare och bibel Lärarar .Och var det innan han kom i kontakt med trosrörelsen . Och senare Bibelärare inom trosrrörelsen också en tid . Som också skrivit en bok om detta, som heter:Allt är inte Gud som glimmar …

  Som själavårdat flera som fick problem av denna läran . Så var det de som tog läran mest på allvar ,som fick mest problem av den .Men de som tog den med en klakspark klarade sig bättre .

  Och det kan ju var en uppmuntran för en skuldmedveten trosrörelse kristen med fördömels och fruktan för Gud pga. sinna synnder att veta …

  Att det är de som tar trosförkunnelsen ,eller som den också kallas Jds-läran på mest allvar som vi i kommentarerena beskrivit delar av den här . Som ande ,själ och kropp läran. Jag är en ande, som äger en själ och bor i en Kropp…

  Och den tillhörande läran Jag får vad jag bekänner somm också kallas för Munnens bekännelse …

  Som innebär att man förnekar själen och kroppens intryck och känslor. För sinnet är Satans stridsplats. Så det kan man inte lysna på och tro och folja .Och inte på kroppen heller för i det är Köttetet .Och Anden och köttet är i strid med varandra…

  Så man ska bara lysna på sin ande som bara lysnar på Gud och ge den Guds Ord så vet den vad den ska Göra . För att leda sig och sin själ och kropp igenom Gud och Guds ande bara som Gud vill…

  Så anden ,vår ande alltså, ska med Gud ,med Guds Andes Kraft och hjälp enbart alltså .Och inte i egen kraft som de oftas beskyls för trosrörelsen .Utan dom mennar att det är ett verk enbart av Guds ande…

  Som är omöjligt för människan att göra och tro av sig själ i egen kraft .Utan nåt som Guds ande gör där människan tillåter honom enligt Guds Ord i tro på Gud.Att Göra vad Gud vill.

  Och lära själen vad den ska tänka och göra enlig den läran enligt Guds Ord . Som man då kallar sinnets förnyelse .För utan sinnets förnyelse Kommer jag att agerasom innan jag vart frälst och tro och vilja och leva fortsatt. Så därför krävs sinnets förnyelse . Och dest mer vi vänjer oss till att tro på Gud och leva med Gud enligt Guds Ord som Gud vill. Desto enklare ochlättare blir det och Gud och vi lär då att Känna varandra och vi livet i övrigt på ett nytt vis än innan. Denna proces pågår väl så länge vi vill.Och blir ju olika hos olika individer . Beroeende på hur villigt vi vill gå vidare som Gud vill .Kan man väl säga att undervisninegen gär ut på i stort set om sinnets förnyelse .Och i det ligger den väl rätt i stort sett skulle jag tro.

  Sen så kommer man till en vicktig del av läran som kallas munnens bekännelse .Att jag får vad jag talar och bekänner Guds Ord och positivt . Så får jag seger och framgång för mitt liv och helande och befrielse och god ekonomi och goda relationner och bra jobb och bostad och en härlig tilvaro i Guds skydd och frälsning från allt ont .Och aukktoritet över dom onda andarna och omständigheterna i Jesus namn .Och blir generös etz, med framgång för Guds rike församlingen och fler blir frälsta helade och befriade och välsignade etz etz…

  Och det är väl i denna del det kan gå snet när det inte är lett av Gud och bli förljuget och mekaniskt…

  Och det här är ju så lång jag kommer ihåg hur det var på ett ungefär bara.Och jag tror attjag inte riktigt han lära mig allt så jag blev klaröver alla detaljer .Innan jag fick för mycket problem och blev dålig av prövningar .Och förnekelsen av verkligheten med positiva bekännelser …

  Och en skev bild av den andliga kampen mot Satan och hans änglar med . Som den läran innehöll med …

  Men nu när jag skrev detta tänkte jag allt är nog inte förkastligt . En del kan vara Guds andes sätt allmänt för en Kristen att leva på. Som detta med sinnetsförnyelse och aucktoritet i Jesus namn. Mot Satan och hans änglar. För nånstans står det Jesus sa . Att ni har fått mackt att stå emot ovännen och ovännens hela härsmackt .Och Jesus förbannade fikon trädet med att säga att aldrig nånsin ska du bära frukt igen och nästa dag var det nervisnat till rötterna etz. Och han botade de sjuka med sin makts ord. Och drevut de onda andarna med sitt blott ord.Och att Jesus tilltalade den onda anden högt.Och den kom ut med höga skrik etz …

  Och jag har ju erfarenhet av detta och sett verkliga under på det viste då både jag och andra verkat med auktoritet i Jesus namn .Mot omständigheterna och de onda andarna .Och dethar skett under och folk har blivit frälsta och fri och trygga i Gud och i tron och börjat följa Jesus och fåttordning på sig och sitt liv. Och det har de ju också undervisat med framgång…

  Så jag tror att det handlar om en blandning där man inte alltid känt igen vad som varit Gud eller köttet .Eller demmoner som gett intryk av att det varit Gud och sund lära om nåt och Guds Ord från Gud…

  Eller en andlig manifestation av nån sort eller befrielse . Man har helt enkelt missat och i okunnighet blandat ihop sakerna ibland . I god tro och med goda avsikter…

  Och inte värre än så ,alltså man har inte varit illasinad.Utan handlat i oförstånd utan att förstå bättre.Och det är inget stryckande medhårs fjäsk eller tycka synd om bara jag syftar på nu .Utan nåt som kan var värt att ta reda på mer om med tiden .Och nåt som vi pratadeom i Livets Ord då jag var med också och det undervisades om ibland med .En förståelse för, att man kan missta sig om det andliga som om annat .Och då får ändra sig och pröva på nytt ungefär. Så när jag skrivit detta ochtänker på minna 23-24 års kontakt med denna rörelse . Så är det inte enbart negativa erfarenheter jag haft av den. Utan också positiva . Guds frid och Gud välsigne er !!!Ronny

 13. Hej ! Jag skrev vist min föra kommentar som svar till Deborha angående Jds-läran lite fel och otydligt. Ska försöka rätta till det här .Det gäller föjande som ni läst som jag korigerat här…

  Sven Reicheman som är Läckare och forskare och bibel Lärarare .Och var det innan han kom i kontakt med trosrörelsen . Och senare Bibelärare inom trosrrörelsen också en tid . Som också skrivit en bok om detta, som heter:Allt är inte Gud som glimmar …

  Som själavårdat flera som fick problem av denna läran . Sa att det var de som tog läran mest på allvar.Som fick mest problem av den .Men de som tog den med en klakspark klarade sig bättre .

  Och det kan ju var en uppmuntran för en skuldmedveten trosrörelse kristen med fördömels och fruktan för Gud pga. sinna synnder att veta …

  Att det är de som tar trosförkunnelsen ,eller som den också kallas Jds-läran på mest allvar som kan fått mest problem av den. Och mått mest dåligt av den …

  Och det betyder ju att vi varit väldigt trogna Kristna anser jag som fick problem av läran .Som nogrant följde undervisningen och det ledda till kanske våra problem till vis del.

  Men en del av våra problem kan ju förorsakts av fler facktorer det har jag märkt i mitt liv. Fast jag ibland trott visa saker enbart berott på trosförkunnelsen eller trosrörelsen eller Livets Ord eller nån förkunnare därifrån.Och den varit genomruten bara och samhanget och dessa förkunnare .Men med tiden tycker jag mig se fler skäl och den inte är genomrutten och dessa samhang och dess förkunnare…

  För det finns både bra och dåligt med dem och dessa sammhang …Och så är det väl över allt… Frid Ronny

 14. John Nilsson: @Ronny, Din berättelse är kusligt lik många berättelser jag redan hört från sådana som jag hjälpt, avhoppare till Livets Ord, Kraftkällan, Arken, Södermalmkyrkan och KCS för att nämna några.När du säger detta kan jag säga att du inte var ensam – i princip ALLA på Livets Ord tänkte så på den tiden, inklusive jag trots att jag var väldigt kritisk och tänkte att det var ologiskt: ”Som jag fastnade i så jag trodde tillsist , jag vart tala och tänka och känna positivt hela tiden. Så inte nåt hemskt skulle hända mig och min familj och andra och Livets Ord Utan bara gott från Gud .”Det du drabbades av var att du tog Livets Ords lärare på orden. Du gjorde PRECIS som de sa, och därför gick det mycket illa. De som drabbades mindre än du var inte lika hängivna till den undervisning de fått, eller så förstod de inte vad de fått lära sig. För om man följde undervisningen till punkt och pricka som du gjorde, så blir man knäpp. Dvs, om man inte med logiskt tänkande sorterar bort de värsta galenskaperna istället för att följa ledarna blint.Tack för ditt vittnesbörd!

  Det var precis det jag försökte förklara för Deborha nys …Kul att du förstod Frid Ronny

  • @Ronny, tack för ditt svar!

   Jag håller med John Nilsson helt om att Livets Ord är en sekt med en mycket sofistikerad taktik: ‘mind control’ och ‘One shepherd’-läran.
   (Vilket kan också kallas – propaganda.)
   Mångas liv har blivit förstört av LO…mitt liv med…

   Jag lyssnade till en kuslig predikan av Ulf Ekman på Norge-vision kanalen, där han tog upp ett av Guds bud om att inte bära falskt vittnesbörd mot sin nästa.

   Allting var väldigt noga genomtänkt, problemet är bara att vittnesbörd från LO-avhoppare är inte falska vittnesbörd…och budet är dessutom taget ur sitt sammanhang.
   Ingen äkta Jesu lärjunge funderar ens på att bära falskt vittnesbörd mot sin nästa!!? Bevare oss väl! Vi skall ju rädda människor och inte ‘sänka’ dem!

   Och manipulationen går så långt, att Ulf påstod ”att den Helige Ande” visade honom saker och ting – och då vågar ju naturligtvis ingen ifrågasätta…utan folket säger ‘amen’ till villfarelsen!

   Men vi skall pröva allting med Skriften och förkasta ockulta inslag i läran! Därför att Herren uppmanar oss till detta, så att inte vi blir bedragna.

   Och Skriftens Ord i hela sitt sammanhang väger tyngre än människans – oberoende av vad hon heter och vem hon än åberopar…

   Var välsignad, Ronny! 🙂
   ……

  • @Deborah,

   Nu talar jag inte om Livets Ord, Ulf Ekman eller någon specifik pastor, utan om ett beteende som jag sett i både Vineyard, Livets Ord, Pingst, EFK och säkert andra församlingar också som jag glömt.

   Som en som tidigare övat ockultism kan jag ibland förvånas över att inte kristna församlingsmedlemmar identifierar ockultism när det kommer ifrån deras egen ledare. En pastor som med syftet att tvingande styra (kontrollera, manipulera, i motsats till att låta orden prövas) utövar enligt bibeln trolldom, alltså ockultism.

   Kontrollens ande är Isebels ande, och de som inte gör upp med det direkt när de ser problemet, blir likt Ahab styrda av den. Det som gör mig arg är att pastorer kan använda sig av manipulation och dessutom hänvisa till Gud för att skrämma folk till lydnad eller till att svälja vad de säger. Jag förstår inte hur de vågar (lägga folk under sig med hjälp av trolldom). Jag skulle inte vilja vara i deras skor när de måste svara för sådant beteende. Om de inte omvänder sig är det rätt kört. Hur kan man ta Guds namn i sin mun för att styra någon annan?

   Jag har begått samma synd när jag var ganska nyfrälst och fortfarande inte hade blivit kvitt min medialitet. Men hur kan det komma sig att pastorer som varit kristna ledare mer än halva livet gör på just detta sätt? Och hur kan folk gå på det?

 15. Det är tråkigt att Andy ännu aldrig öppnat upp för en ”verklig kanal” att ventilera JDS – läran, som allt som oftast. kommer upp under de flesta ämnesområden.

  Att frågan dök upp här berodde nu på att Patric påstod att JDS aldrig förkunnats på LO. Det finns så klara dokument på att ett sådant uttalande är en lögn, eller i bästa fall tillkommet av okunskap, så det kan bara inte få stå obemött!.

  Håller med Dig Michael när Du säger:

  ”Relationen blev bruten på Korset, men Jesus övervann- genom sitt felfria syndfria liv. Det är svårt att förstå som människa, det ända vi kan förstå är att Faderns rättfärdighet måtte bliva blidkat så att vi kunde/kan ha våran rättfärdighet i Sonen.

  Det är sant att Jesu fysiska död är det som ger oss syndarnas förlåtelse, men det är tacket vara att Faderns vrede blev tillfredsställd.

  Kalken bestod inte av korset, romarna eller annat- utan av Guds vrede- Guds dom över synden.”

  HaFo:

  Läs igen:

  http://hem.spray.se/harryforsgren/H5Bok.shtml

  Även om det som vanligt blir långt, så återger jag dessutom en fråga jag fick via mail och mitt svar på det som ”timar” under det påstående som Patric här reste kring att JDS aldrig aldrig undervisats på LO.

  ”Lewi Petrus undervisade också i en av sina böcker att Jesus dog andligen och skildes från Fadern. Hur ser du på det?”

  —-

  HaFo:

  Detta är ett spörsmål, som ”stötts och blöts” under ”Efterdebatt” på min hemsida genom åren. Uttalande från Pethrus Hedegård, Luther och Gilbrant, som ”balanserat på gränsen”, har inte Livets Ordare varit sena till att använda sig av i debatten, till försvar för att Jesus dog andligen enligt deras läromästare Ekman.

  Jag har ”funderat lite över” dessas uttalanden i ”gränslandet” och jämfört det med Ekmans klara uttalande om en andlig död av Jesus (åtskillnad mellan Fadern och Sonen i Guds oupplösliga person och åtskillnad mellan Gud och människa i Kristi person, så att inte längre ”Gud är i Kristus och försonar världen med sig själv”).

  Ekman är den ende som talar om att Jesus smakar den andliga döden.

  Hedegård säger något väldigt viktigt i sin framställning, ” I sin gudamänskliga person kunde han lida…”.

  Det innebär att Hedegård inte såg Gudsövergivenheten som ett åtskiljande mellan Gud och människa i personen Kristus, ingen åtskillnad i natur mellan Fadern och Sonen i Gudomen. Således talar inte Hedegård om en andlig död av Jesus och Jesus kan därmed bära fram offret av det rena offerlammets, gudamänniskans, Kristi kropp och blod.

  Detta är en väldig skillnad mot trosförkunnelsen där Jesus mister sin Gudastatus, dör andligen och behöver pånyttfödelse.

  Där handlar det om åtskillnad till naturen med en upplösning av väsensenheten mellan Fadern och Sonen och en upplösning av enheten mellan Gud och människa i personen Kristus.

  Det behövs där i lärosystemet för det ”logiska” resonemanget fram till att människan i sin pånyttfödelse får en egen ny ande som är gudomlig i sig själv, med alla Guds attribut deponerade färdiga att förlösas.

  I den förvanskade ande, själ och kroppsläran, där människans egen livsande är hennes egentliga personlighet, blir konsekvensen att människan i sig själv är såsom Gud redan här i tiden. Lögnen från Eden som människan föll för den gången är tydligen många på väg att falla för även nu.

  Luther som ibland av Ekman åberopats som verifiering av sin lära om Jesu andliga död, säger egentligen ingenting om en andlig död av Jesus, utan kan ses som en Biblisk framställning om hur alla människors synder tillräknas Jesus och Han tar det av Gud bestämda straffet, att bära fram offret av Kristi kropp och blod.

  Ekman är i boken Doktriner ute efter att finna en verifiering av den JDS – lära han inte vill släppa och få den trovärdig, så att han kan nå in i den övriga kristenheten med denna lära.

  Ekman söker stöd hos Luther och hänvisar bl.a. till att Luther sagt att Gud dör i Kristus.

  Men Luther har ju också fällt följande uttalande:

  ”Fördenskull var det nödvändigt att han blev det som vi är, nämligen en syndare, mördare, missgärningsman. Därför skrev också Jesaja: Han blev räknad bland överträdare. Jes 53:12”

  Vad menar då Luther med dessa ord? Vi ser vidare vad han säger:

  ”Ty han är den person, som bär hela världens synder och gör tillfyllest för dem.

  …vilken kallar honom Guds Lamm, som bär världens synd, talar också profeten Jesaja, då han säger: Herren kastade allas våra synder på honom.

  Vi skall betrakta Kristus som den som på samma gång som han iklätt sig vårt kött och blod också därmed blivit insvept i våra synder, vår förbannelse, vår olycka och vår död, men som dödat dem genom sig själv oss till godo.”

  —-

  Det blir något helt annat, när man ser vad Luther menar i dess helhet, än när man bara tagit ett citat för att styrka tanken att Jesus dog människans andliga död.

  Luther säger inte att Kristus till sin natur, så att Han inte längre är Guds person och inte längre är Kristi person, dör människans andliga död på det sättet, utan visar om och om igen att Han bär synderna, tillräknas synderna som kastats på Honom och allt det människan var, andligt död och åtskillnad från Gud och dess konsekvenser dödats i Kristi person, ”dödat dem genom sig själv (Kristi person) oss till godo.

  Detta sker just genom att människans andliga död aldrig sker till Hans natur, så att han inte är Kristi person (Gud och människa förenade) och en andligt död människa, utan genom att Han fortfarande är just Gud och människa förenade i sin natur som Kristi person, kan Han bära synden och döda den genom sig själv (Kristi person) oss till godo.

  Luther ger en fin bild av att all syndens konsekvens kastades på Kristi person, men att Han inte fördenskull blir syndens konsekvens i sin person, andligt död, åtskild från Gud, upphör att vara Kristi person, utan att all syndens konsekvens, blir i Hans person, Kristi person, dödat.

  Detta kan ske därigenom att Han är rättfärdig och Kristi person, så fast all världens synd blir kastad på honom, vinns där i Hans person, Kristi person, segern över den andliga döden, åtskiljande från Gud, genom att den aldrig sker i Kristi person, utan därigenom att all syndens konsekvens, blir i Kristi person dödat.

  Det är den stora skillnaden mellan Ekmans syn och Luthers syn. Ekman ser att Jesus till sitt väsen måste bli all syndens konsekvens, andligt död, åtskild från Gud, så att Jesus i faktisk mening är en vanlig andligt död människa där Han hänger på korset och inte är Kristi person (Gud och människa förenade) längre.

  Medan Luther ser Honom som andligt levande (Kristus – Gud och människa förenade), varpå syndens konsekvens blir kastad, men en konsekvens som blir dödat och omintetgjort i Hans person som Kristus.

  Det är två motsatta syn på skeendet i försoningen. Ekmans syn är en antikristlig syn på Jesus som gör om inte försoningen. Medan Luthers syn är en kristen syn på Kristi person.

  En kristen syn på Kristi person, är raka motsatsen till Trosförkunnelsen, att Jesus till sin natur blir syndens natur och en vanlig andligt död människa till sitt väsen. Då vore offret en vanligt andligt död människas kropp och blod och inte KRISTI persons kropp och blod.

  Då kunde vilken människa som helst ha offrats. Vad som ger offret dess giltighet är att det är Gud och människa förenade, Kristi person, som ger offret.

  Ett citat av Gilbrant som av Livets Ordare används som intäkt för att Jesus dog andligen:

  ”Jesus smakade Guds vrede i vårt ställe. Jesus blev övergiven av Gud för att vi skulle slippa det”,

  men här framgår inte att övergivenheten handlade om en andlig död av Jesus och frånskiljande till natur. Att smaka Guds vrede i människans ställe, är att bära fram det offer ingen människa kunde bära fram: Kristi kropp och blod. Detta är ju också vad Hebr.2:9 åsyftar.

  Det går inte att komma ifrån att trosförkunnelsen i sin tolkning av några få bibelversar, har lagt en ny innebörd, som flera tidigare har nuddat vid, men ändå aldrig uttryckt med den innebörd som trosförkunnelsen ger:

  att Jesus i sin Gudsövergivenhet åtskiljs till naturen till en andlig död i en konsekvens att väsensenheten i Gudomen, liksom Kristi Gudamänskliga enhet i sin enda person upplöses och Jesus behöver pånyttfödelse.

  Denna nya innebörd från trosförkunnelsen innebär att människans ställföreträdare misslyckades att i sin jordiska kropp skaffa försoning och aldrig heller har burit fram det rena offret av Kristi kropp och blod, som var Hans uppgift i människans ställe, när Guds vredes dom gick över mänsklighetens synd.

  Då finns det ingen försoning och frälsning. Det är alltså en antiförsoningslära och inte en kompletterande försoningslära. Dessutom innebär denna tolkning kring försoningen i trosförkunnelsen, i motsats till alla andra läror, en länk i ett lärosystem som i slutändan ska göra människan redan i den här tiden såsom en Gud i sig själv.

  Kommer så till mailskribentens egentliga fråga, hur jag ser på att Pethrus uttryckt sig i ”gränslandet” till en ”andlig död av Jesus”.

  Enligt vad jag hört så ändrade han sig senare något kring detta spörsmål. Har även hört att han i mötet med trosförkunnelsen hade en enda kort kommentar: hjärnspöken. Därom kanske någon annan har säkrare information.

  Men är det så, att Pethrus i likhet med Ekman, menade att Jesus de fakto skildes från livet i Gud och inte längre var Fader och Son förenade i Guds person och inte längre var Gud och människa försonade/förenade i Kristi person, så var Petrus en villolärare.

  Men jag vill tro, att han i likhet med Hedegård, Gilbrant och Luther, inte menade att Jesus till naturen var skild från Guds liv, utan tvärtom i sin person besegrade åtskillnaden från Gud, i sin syndfria rättfärdighet och Gudomlighet, när syndens konsekvenser lades på Honom.

  Läran om Jesu andliga död och därmed förnekandet av vem Jesus ÄR är lika uppenbar i trosförkunnelsen, som hos t.ex. Messianska föreningen, som förnekar att Jesus är Gud själv kommen i kroppslig gestalt. Bara presenterat från olika håll och på olika sätt.

  HaFo

  • @Harry Forsgren, Påstod jag att det ALDRIG hade förkunnats? Läs igen, vad jag skrev. Jag sade att under de gånger jag har varit på LO har jag inte hört att man tagit upp JDS läran.

   Men på korset så bröts relationen mellan Jesus och Fadern. Eller hur?

   Jag tror inte att Jesus miste sin gudomliga natur när Han dog på korset. Jag tror att Han steg ner i dödsriket i syndfri gestalt och tog nycklarna till döden och dödsriket. Han blev gjord till synd, i det att Han tog våra synder (men Han blev inte syndare) för att vi skulle kunna bli rättfärdighet från Gud.

 16. Tack Deborha .Jag har ibland tänkt att även ledare inom trosrörelse behöver Hjälp .Och att Ulf Ekman är en av dem. Och med det mennar jag att han är en av dem som vill väl för Gud .Men som en blind om visa saker och ting ,som ledder en blind som inte ser .Liksom en del andra inom trosrörelsen av både leddarna och folket Och då faller båda två i Groppen .

  Jag stod Honom och den församlingen så nära så länge,och sen dess med har jag gjort det . Så man blir som en familj.Och då känner man varan till slut.Och Ulf Ekman är ingen elak och ond man och har nog aldrig varit heller . Men däremot vilse i tron har han varit av och till som många av oss andra .

  Och den mer kraftfulla förkunnelsen som det kunnde vara för . Byggde på övertygelse hos honom och oss som var med då 80-90 tal .Den med Krigstungor och andlig Krigföring med höga rop i tungor och i Jesus namn.

  Och den innehöll så mycket agresivitet så man skulle kunna tro att vi var arg på folk .Men det var vi aldrig utan i så fall på synden och framför allt på djävulen och hans onda andar …

  Därför kan ju media och folk som det var för som försökt spegla detta .Missförståt vår hållning som främst var ett agresivit betende mot synd och främst djävulen . Och ej mot nästan eller varandra eller oss själva …

  Och i det fanns principer . Som kunnde ledda till manning om bättring ,och till uteslutning med i värsta fall. Men nåt sånt drabbades jag aldrig av hörde bara talas om att sånt skulle drabbat nån nån gång .Såg aldrig nåt sånt, mest samma gammla rykten som skrevs om i tidningarna om sånt som skulle hänt jag hörde om .Och mycket av den tidens 80-90 tals jornalistik om oss, var rena löngnerna och påhitten om sånt som aldrig förekommit …

  Så rätt ska vara rätt med .Så vi kan inte köra med löng och förtal hårdhet och oförsonlighet ,om vi ska korriger trosrörelsen och Livets Ord .Och falska inutiationner. Utan då måste vi jobba seriöst med sanning och fackta , och försoning på ett barmhärtigt vis, efter som vi är kristna…

  Och inte var hårda och bittra och hämdlystna .Och dra till med vad som helst bara vi får dem på knä inför Gud och människor med bön om förlåt.Och att de ska göra vad de kan för att bättra sig och rätta till sinna misstag. Sker det på det hjärtlösa viset , missar vi helt målet .Och gör drabbade bara hårda och cyniska .Och det får ingen rättvis igenom Gud av det utan bara revanch igenom köttet och djävulen.Och det kommer bara att var synd och ont isåfall och till ingen nytta för de eller trosrörelsen eller nån isåfall …

  Och det är väl inte det vi vill ha utan Guds rättfärdighet och försonning med Gud i Jesus vår Herre igenom Guds kärlek som aldrig förgår av nåd endast från Gud igenom tro. För de drabbade och de skyldiga.

  Och drabbade och skyldiga är vi allihop om ett eller annat .Och upprättelse i Kristus handlar inte om nått självrättfärdigande med nån sorts männsklig rättvis om gott och ont. Utan om den rättfärdighet som Gud ställt fram igenom tro Jesu Kristus . Som ges i nåd för att få bli frälst förlåten och befriad och helad och få livet upprättat på lämpligt vis som Gud vill .

  Och för det krävs inget från offer och förövare vilket vi också alla är angående nåt .För alla har syndat och syndar och det blir alltid konsekvenser.

  Men bön om förlåtelse och Gud ger oss nåd för Jesus kristus vår rättfärdighet från honom och försoning med Gud och nästan och oss själva och livet och Guds Ord .Och Gud i sin nåd och sanning gör allt väl igen tro jag .

  Med eller utan bättring från vår mottpart på det vis det blir bäst alltid om vi själva vill få Guds nåd angående orätten eller behovet .Och när vi väl blivit mottagliga för Guds nåd så förlåter vi den som skaddat oss hur allvarligt det än är och börjar leva i Kärlek i Gud till den människan som Gud vill med .Även om den fortsätter att skadda andra och sig själv och oss och Gud och livet (vilket vi alla så länge vi lever gör mer eller mindre, efter som vi är syndfria först i Himmlen ).Och önskar att den ska vända om och göra bättring och ta sitt ansvar igenom Guds nåd för Guds Kärleks skull för den människans skull. Och ibland är det vi själva vi får med Gud älska och förlåta och önska ska vända om till Gud för Guds och allas och vårt eget bästa med …Guds frid Ronny

 17. Det finns två HUVUDAKTÖRER PÅ DEN ANDLIGA ARENAN: Gud och Djävulen; också i Guds Ord kallad Ormen, Tjuven och Satan, som kommer ENDAST för att ”stjäla, slakta och döda”. Ibland kommer han i fårakläder för att KUNNA göra detta, främst bland Jesu får.

  I slutet av 1980-talet visade Guds Ande mig vad som i Uppsala livets ord bor: den verksamheten är en fortsättning på Ormens tal/predikan från 1 Mos. 3 och Luk. 4, där han ifrågasätter Guds tal till Människan (lydnad) och lovar henne i stället kunskap och insikt, ”som Gud”, och f.ö. stor materiell framgång på jorden och förmågan, att kunna göra mirakler enligt egen önskan, d.v.s. när så behövs.

  Eftersom kristenheten i vårt land – främst ledarna – sedan länge förkastat profeterna/väktarna och anser sig leda bästa själva, utan inblandning från den sortens redskap, så är det nu i stort sett fritt fram för vargen – i sina OLIKA fårakläder – att härja bland Jesu får.

  När det gäller specifikt Ulf Ekman har denne ännu inte bett alla de människor han skadat genom sin villoförkunnelse, om förlåtelse.

  Detta är stolthet/högmod och ingenting annat. D.v.s. anledningen till att Lucifer/satan kastades ut från himlen, ut ur Guds boning.

  FÖRSONING/FÖRLÅTELSE/ÖDMJUKHET ÄR KRISTENDOMENS ALLRA INNERSTA VÄSEN, JA ANDEDRÄKT.

  Jag har skrivit det tidigare, och skriver det igen, att innan Ulf Ekman ber dessa bedragna/vilseförda/skadade Människor om förlåtelse, är han för mig en falsk apostel.

  När han börjar sammakalla, för att göra upp sin sak med dessa, och för att göra allt han kan för att hjälpa dem tillrätta, skall jag försiktigtvis börja tro på honom som en sann Guds -och Jesu tjänare och skulle han göra det, är det en stor vinst för honom själv, de människor han skadat och för Guds rike i vårt land och vidare.

  Nu är det ju dock tyvärr så, att han på senare tid börjat bisträcka den katolska kyrkans okulta läror och därför har det i hans fall blivit så, att den ena villan avlöses av en annan och de lärorna/villorna har bl.a. det gemensamt, att de leder GUDS FÅR VILSE.

  När Guds Ande i slutet av 1980-talet visade mig vad i Uppsala livets ord är, visade Han mig också, att den ande som där är verksam skulle komma att uppträda i nya skepnader/förklädnader.

  Det är detta vi nu bevittnar i Ulf Ekmans resa mot Rom.

  • @S-E Sköld, ja…så var vi där igen 😦

   Då menar du att de som inte tycker som du, inte är ledda utav Guds Ande utan av någon annan ande? Jag kan säga dig att jag också har Guds Ande och till mig har Han inte sagt att det som försiggår på LO är en fortsättning på ormens tal i 1 Mosebok 3.

 18. Deborah,

  John påstår inte att Livets Ord är en sekt idag, vad han skrev är att Livets Ord var en sekt i slutet av 80-talet, alltså under den tid då Whaleys härjade där.

  SE Sköld, det är hårda ord du skriver, du dömer kategoriskt ut allt som sker på Livets Ord och det tycker jag är tråkigt. Mycket positivt händer där och Guds Ande verkar starkt där också tror jag. Att det finns tveksamheter med en del saker är inte sammam som att dissa allt som sker på Livets Ord.

  OT – Just lämnat min son på läger på Livets Ord ute på Ribbingebäck.. jag blir alltid lika glad. Lägrena är en stor välsignelse för barnen.

  • @Ulrika Oskarsson,

   ….så länge Ulf Ekman åberopar att det är den Helige Ande som talar till honom, kliver in på en väg som leder till Rom dvs. allierar sig med avgudadyrkan – och ingen annan får dessutom pröva hans tilltal med Ordet – så länge förblir Livets Ord, tyvärr, en toppstyrd sekt enligt mig…

   Skriften varnar mycket noga för att bli bedragen.

   Skulle jag komma till LO och säga, att den Helige Ande sade något till mig (t.o.m. med Skriften i handen!) – då skulle jag få höra, att jag är ‘kritisk’.

   Vi måste pröva utsagorna med Ordet! Vi kan inte åberopa den Helige Ande UTAN att låta Skriften belysa saken.

   Vi har fått olika gåvor och det är självklart att det händer positiva saker på LO, eftersom det finns underbara syskon där.
   Men: nu handlar det om ledarskap. Ingen ‘ledare’ har mandat att ‘höra från Herren’ utan att lemmarna har prövat det med Ordet. Punkt!

   Varför? För att vi skall ‘döma’? Nej, bort det! För att vi skall PRÖVA ANDARNA.
   Vi har en slug motståndare som ‘rider på högmod’ och folk måste låta sig varnas! Gäller alla, alla förkunnare så fort de påstår saker komma från Herren!

   Karismatik är superfarlig UTANFÖR Skriftens prövning! Det är inte under och tecken i sig som vi skall fokusera på utan – om profetiorna stämmer med det redan uppenbarade Ordet i Skriften.

   Om inte det vi säger kan ‘passera korset’ – dvs. ödmjuka sig under det och låta sig prövas – då är vi mycket farligt ute…

   Det har plötsligt uppstått en köttslig förskjutning, typ:
   ”Worship of worship and faith in faith” – där Ordet inte längre är i centrum och får avgöra…

   Må vi inte förhärda våra hjärtan i den saken…

   Var välsignad, Ulrika!
   …………….

 19. Patrick Oelund

  skrev ”Jag kan säga dig att jag också har Guds Ande och till mig har Han inte sagt att det som försiggår på LO är en fortsättning på ormens tal”.

  Det är alltid svårt när du eller någon annan refererar till vad som upplevs vara andens tilltal. Det finns många våglängder i etern. Vad Guds Ande säger är entydigt, saknar självmotsägelser och håller över tiden. Idag verkar mängder av kristna höra anden tala si eller så. Jag tror att det gått så mycket inflation i detta sättet att tala att det vore bra om vi kristna valde att referera till bibelordet enbart när vi ska utvärdera tro och livs frågor. Dvs sluta referera till anderöster som vi menar oss ha hört. Bentley och Joyner upplever jag vara starka exempel på det falska, i jämförelse med bibelns undervisning.

  Gud har sagt till dig att nåt är OK, som jag känner oro inför. Det finns ingen möjlighet att samtala om jag vill undvika att kränka din dyra erfarenhet av andens tilltal?!. Uttrycker vi saken som att jag har en känsla av att det förhåller sig så och så, så finns det en möjlig dialog. Där du och jag kanske kommer till insikten att vi nog inte alls hörde Gud tala. Det var mitt inre i min själ som upplevde den felaktiga känslan av tilltalet som kommande från Gud. Jag har upplevt båda sanna och falska maningar.

  Därför säger bibeln att vi ska pröva. Profeterna ska pröva profeterna. Alla ska pröva allt mot bibelns ord.

  Om ditt profeterande är i strid med Guds ord så ska det avvisas. Om du möter en förkunnare som predikar i strid med Guds Ord, ska du avvisa denne, oavsett hur det glöder på insidan av dig själv.

  Förförelsens demoner är ”attraktiva tillbehör”, som ger en enorm aura och charismatisk glans runt innehavaren. Jag tror att om du tar steget över in på lögnens domän, så kommer religiös framgång att rusa emot dej.

  …Jag vill hellre ha Jesus än ära och makt… var sångarens svar – fritt citerat.

  • @Apostlar?, Om du läste kommentaren jag svarade på så skulle du förstå vad jag menar. Sköld sa att I slutet av 1980-talet visade Guds Ande mig vad som i Uppsala livets ord bor: den verksamheten är en fortsättning på Ormens tal/predikan från 1 Mos. 3.

   Detta var vad jag svarade på. Med det menade jag att jag har också Guds Ande och jag har inte hört Honom säga det till mig, därför ifrågasätter jag att det verkligen är Guds Ande.

 20. En liten fundering….

  När det gäller JDS-läran…

  Om Herren Jesus föddes ‘på rätt sätt’ dvs. föddes av den Helige Ande, då kan Han absolut omöjligt ‘dö andligen’ – få ‘satans natur’ (?)!

  Det behövs inte.

  Det räcker med köttets död > syndabockstanken: ”ta på sig skuld”.

  Det är så enkelt, så att man nästan snubblar över det.

  Men det går att förvränga allt, tydligen. Eller vad säger ni?
  ………..

  • @Deborah,

   JDS läran bygger på trosrörelsen människosyn- att människan är en ande som har en själv som bor i en kropp. Därför är det ju viktigt att Jesus dör andligen eftersom kroppen är obetydlig i deras teologi.
   Den kristna tron däremot lär att man kan inte skilja mellan ande, kropp och själ -utan att dessa är en enhet.
   Dock kan man faktiskt helt biblisk utan att utgå från JDS läran ha en teologi som säger att Jesus dog andligen, detta om man utgår från judisk tänkande: Anden som en del av själen.

   Citerar Petri Norrel- teolog i Uppsala:

   ”Tron på människans tredelning är därmed en gammal sådan, och har länge varit en vanlig syn inom evangelikal bibelundervisning, som först framfördes av Origenes. När biskopen av Laodikeia, Apollonarius använde det synsättet på ett sätt som kolliderade med Jesus fullkomliga mänskliga natur, så minskade trovärdigheten och det trikotomiska synsättet misskrediterades alltmer. Vissa av de grekiska kyrkofäderna fortsatte ändå att hålla fast vid den trots att både Athanasius och Tertullianus bestämt förkastade den. Så trots att den under vissa tider varit en vanlig syn, så är det få teologer som försvarar den idag. Det påvisar också att det finns faktiska risker med denna människosyn.

   Inom den latinska kyrkan föredrog teologerna klart den tvåfaldiga uppdelningen av den mänskliga naturen. Och under medeltiden hade den dikotomiska synen blivit allmän. Vid reformationen blev det ingen förändring i avseende på de tankegångarna, fastän några försvarade den trikotomiska teorin. Under 1800-talet återupplivades trikotomin i en eller annan form av några engelska och tyska teologer (Roos, Olshausen, Beck, Delitzsch, Oehler, White och Heard), men det möttes inte med något större gillande inom den teologiska världen.

   De senare förespråkarna för den trikotomiska teorin har lite olika synsätt. Någon menar att själen är ett utflöde från anden, men är vacklande på den punkten, och andra menar att själen är föreningspunkten mellan kroppen och anden, och de medger att den bibliska framställningen är fundamentalt dikotomisk. Deras försvar av en biblisk trikotomi kan inte styrka en existens av tre distinkta element i människan.

   När bibeln talar om människans död, så säger den antingen att själen lämnar kroppen, eller att anden gör det. Människan sägs vara antingen kropp och själ, eller kropp och ande. Bibeln säger att själen kan synda, eller att anden kan synda. Allting som själen sägs vara och kunna göra, sägs också anden vara och kunna göra, och allting som anden sägs vara och kunna göra, sägs också själen vara och kunna göra. Detta, och egentligen mycket mer, leder till en slutsats att man kan säga, att fastän argumenten för trikotomi har en viss styrka så erbjuder inget av dem något slutgiltigt bevis, som skulle kunna överträffa Bibelns vittomfattande uppgifter som visar att termerna själ och ande ofta är utbytbara sinsemellan, och i många fall är rena synonymer.

   Så för mig har det lett till att om man säger att människan är en ande, som har en själ och bor i en kropp (trosrörelsens definition), så betyder det att man har en människosyn som är främmande för Bibeln, och därmed kan man också ifrågasätta om det synsättet ens är ett kristet bibliskt synsätt, och om det inte istället är ett rent filosofiskt synsätt.

   Sedan, angående de bibelord som tar upp denna förmodade tredelning, så är jag inte rädd för följdfrågor, och, ja, jag har tänkt igenom detta.

   Först 1 Tess.5:23: ”Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst.” Men talar denna vers klart och tydligt om tre separata delar hos människan? Versen i sig själv är inte nog beviskraftig för att bygga en lära på. Paulus kan mycket väl ha lagt fram liktydingar för att betona något, precis som det görs på andra ställen i Bibeln. Ta till exempel när Jesus i Matt.22:37 säger: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd. Betyder detta att själen är något annorlunda än förståndet eller hjärtat? Och om vi ser på Mark.12:30 blir problemet mer komplext: ”och du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft.” Och om vi fortsätter med att se på detta med den principen, att en sådan uppräkning talar för att det ska finnas flera delar hos människan, och om vi kanske även lägger till ande till denna uppräkning (och kanske till och med kropp), så skulle vi få fem, eller sex delar hos människan! Men det är absolut en felaktig slutsats. Det måste vara mer rimligt att se det som att Jesus på en höft radar upp betonande synonymer för att förstärka och påvisa att vi måste älska Gud med hela vår varelse. På samma sätt kan man se på 1 Tess.5:23, att Paulus där inte talar om att ande och själ är skilda distinkta enheter, utan att han, vad än vår immateriella del kan kallas, helt enkelt vill att Gud ska fortsätta att helga oss helt och fullt intill vår Herre Jesu Kristi ankomst.

   Sedan Hebr.4:12: ”Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger igenom, så att det skiljer själ och ande, led och märg, och det är en domare över hjärtats uppsåt och tankar.” Här kan man ju mena att Guds ord skulle skilja ande och själ åt, och visar det då inte att människan har både en ande och en själ? Om vi ser på denna vers på samma sätt som vi ser på 1 Tess.5:23, så kan vi kanske lättare förstå den. Ordet säger inte att svärdet kan skilja anden från själen, utan han använder flera termer (själ, ande, led, märg, tankar och hjärtats uppsåt) vilka talar om de djupa invärtes delarna av vår varelse som inte är dold för den djupt genomträngande kraften i Guds ord. Om vi sedan vill kalla detta för själ, så genomborrar skriftens ord djup in i den och delar den för att däri se de innersta tankarna. Kallar vi denna inre ickefysiska del vår ande, så tränger Guds ord in i dess centrum, delar det och avslöjar dess djupaste tankar och intentioner. Eller om vi ser metaforiskt, vilket Bibeln ofta gör, som om vår inre människa var det som ligger dolt i våra leder och vår märg, så kan vi tänka oss Ordet som ett svärd som skär in och delar våra leder och genomborrar våra ben för att komma åt och blotta märgen, det innersta. Att skilja på led och märg går inte riktigt heller, eftersom leden är där ben möter ben och inte där ben möter märg. Hjärtat är ett uttyck för det djupaste, innersta i en människa, våra innersta tankar och känslor. I alla dessa fall är Guds ord så mäktigt att det söker ut varje olydnad eller ohörsamhet och brist på ödmjukhet inför Gud. I vilket fall som helst, ande och själ är inte tänkta som separata delar, det är helt enkelt fråga om ytterligare termer för vår inre varelse. Vers 13 säger ju också att ”Inget skapat är dolt för honom, utan allt ligger naket och uppenbart för hans ögon. Och inför honom måste vi stå till svars.”

   Så efter studier på detta område, människans konstitution, har jag kommit fram till att jag personligen nu står för den dikotomiska mäniskosynen. Från att tidigare trott att det varit fråga om en tredelning (har väl egentligen inte reflekterat över det förrän nyligen heller, utan mest tagit det som en självklarhet), har jag alltså ödmjukat mig inför Bibelns ord om en delning av människan endast i ickemateriell och materiell, men ändå en komlpett enhet.”

 21. Patrick O, om Du läser Ormens tal till Adam och Eva och i ett senare skede till JESUS, och sedan jämför den förkunnelsen med Uppsala livets ords vid angivna tidpunkt: kan Du återkomma senare med de ev. iakttagelser Du gjort.

  Nu har ju uppenbarligen den förkunnelsen/förkunnaren bytt klädedräkt och nu handlar det mest om påven och människodyrkan, Maria t.ex. Hur okult som helst m.a.o.

  Ulrika O, det jag sagt specifikt om Ulf Ekman, som ju leder Uppsala livets ord, är att han vägrar göra upp sina saker med människor han vilselett, genom sin genomfalska förkunnelse. Hur Bibeln ser på det, får ju Bibeln själv avgöra; även i Din värld, om Du vill vara Guds Ord lydig: ha Ordet som högsta auktoritet.

  F.ö. fick ogräset – ormens sådd – växa tillsammans med säden, tills tiden för åtskillnad var inne och den tiden känner bara Gud. I Uppenbarelseboken läser vi i Jesu brev till församlingen i Sardes, att där fanns några få som inte fläckat sina kläder och därför skulle få vandra med Honom/Lammet i vita kläder ”ty de är värdiga därtill”.

  Med bästa hälsningar till Er båda!
  S-E

 22. Michael….

  ¤ Det ena = LEVANDEGÖRANDE ANDE utesluter alltså det andra = ‘andligen död’, även om själva begreppet ‘andligen död’ låter bra i våra öron.

  Men vi måste den bibliska helheten i åtanke.

  Och vi kan inte – helt bibliskt – säga, att Jesus dog andligen, eftersom Herren är ‘evig Ande och LEVANDEGÖRANDE ANDE’:

  1Kor.15:45 ”Så är ock skrivet: ”Den första människan, Adam, blev en levande varelse med själ.”

  Den siste Adam åter blev EN LEVANDEGÖRANDE ANDE.

  Men icke det andliga är det första, utan det ”själiska”; sedan kommer det andliga.
  Den första människan var av jorden och jordisk, den andra människan är av himmelen.”
  ……..

  OBS! Så Norells kluriga fälla består av ett ändå så pass filosofiskt resonemang, där Norell verkar gå trots sin finurliga utläggning – mot Ordet…och fastnar i den gnostiska uppdelningen mellan ‘ande och materia’.

  För den bibliska synen är ju faktiskt, som han citerade tidigare, en tredelning: ‘ande, själ och kropp’ = men dessa utgör enligt Paulus EN ENHET.

  Det är här i 1Kor.15, som vi har uppdelningen i TVÅ: den bibliska ‘dikotomin’ (?) som inte är gnostiskt:

  …KÖTT > HELA den gamle adam (= levande död, andligen blind) – kontra ANDE > en helt NY skapelse i Kristus Jesus: ”Inte längre lever jag utan Kristus lever i mig!”

  Därför predikar Paulus den korsfäste OCH uppståndne Jesus!

  Var välsignad! 🙂

  ……………………..

  • @Deborah, Jag vet inte om jag förstår helt va du menar. Men en opånyttfödd människa är ju andlig död. En andlig död är ju en som inte har blivit fött på nytt och fått Den Heliga Anden som pant för sin själ (Jämf Joh 3/2 Kor 1:22).

   Människan blev ju andlig död i syndafallet, och den fysiska döden är ett tecken på det.

 23. Michael…

  1) Vi diskuterade ju inte pånyttfödda-opånyttfödda människor utan OM Jesus ‘dog andligen’.

  Det bibliska svaret måste alltså vara: ABSOLUT INTE – Herren Gud, Jesus, dog aldrig ‘andligen’!
  ………

  2) Enligt Skriften verkar det vara så, som du skriver, att den opånyttfödda människan är andligen ‘död’ MEN: då måste vi genast definiera begreppet ‘död’!

  I så fall är den andliga ‘döden’ inte andens död i sig utan en andlig blindhet > brist på kontakt med Gud.

  Uppb.3:1 ”Och skriv till Sardes’ församlings ängel: ”Så säger han som har Guds sju andar och de sju stjärnorna: Jag känner dina gärningar; du har det namnet om dig, att DU LEVER, MEN DU ÄR DÖD.
  Vakna upp och håll dig vaken, och styrk det som ännu är kvar, det som har varit nära att dö. Ty jag har icke funnit dina gärningar vara fullkomliga inför min Gud.”
  ……

  Så ”levande död” borde egentligen innebära andlig blindhet (= andlig ‘död’) = hjärtats förstockelse, brist på liv av Gud.

  Ef.4:17 ”Jag tillsäger eder alltså och uppmanar eder allvarligt i Herren, att icke mer vandra såsom hedningarna i sitt sinnes fåfänglighet vandra, hedningarna, vilka, i följd av den okunnighet som råder hos dem genom deras HJÄRTANS FÖRSTOCKELSE, ÄR FÖRMÖRKADE TILL FÖRSTÅNDET och bortkomna från det liv som är av Gud.”
  …….

  Det är noga med definitionerna här, så att vi inte hamnar i villfarelsens återvändsgränd.

  Var välsignad! 🙂
  ……………..

 24. Michael G Helders Tack för att du delade med dig av detta .Denna fråga har jag väntat på bönnesvar om nu i kanske 10-11års tid. Så tusen tack för detta gedigna arbete i försonningens tjänst till Guds ära och endast för Guds skull.Är inte tvärsäker ännu inte ens efter denna förtäffliga genom gång av detta ämne . Men nu närmar det sig ,och jag noterar detta nogrant…

  Vill ju inte missa målet ,så jag låter Herren helt övertyga mig och led mig på rätt väg i var fråga som Han och hans Ord och vilja är ,enligt hans Ord bibeln . Med frid med honom i hans Goda vilja i Guds kärlek som aldrig förgår genom hans nåd och sanning och vishet.För vår Herre Jesu Kristi kors och uppståndelses skull enbart på alla livets områden för Gott till Guds ära för vår Guds skull enbart i Jesus namn, amen Tack och Guds frid och Guds välsignelse !!! Ronny Guds frid och Guds välsignelse!!!

 25. Michael G. Helders: @Patrick Oelund, det är väl alla kristna, om man så inte är en eremit (vilket är svårt att vara som kristen)? ”Var två eller…. samlas…är jag mitt ibland dem”- Jesus

  Du vet vad jag menar. En lokal församling.

 26. Patrick Oelund säger:

  ”Harry Forsgren, Påstod jag att det ALDRIG hade förkunnats? Läs igen, vad jag skrev. Jag sade att under de gånger jag har varit på LO har jag inte hört att man tagit upp JDS läran.”

  HaFo:

  Ursäkta om jag missförstod Dig Patric! Men jag finner det märkligt att Du, även om Du ”inte hört att man tagit upp JDS – läran”, aldrig tog del av den litteratur som t.ex Doktriner, som fortfarande, än idag i ny version, håller fast vid att Jesus erfor andlig död (alltså skildes från livet i Gud)

  Du säger:

  ”Men på korset så bröts relationen mellan Jesus och Fadern. Eller hur?”

  HaFo:

  Det beror då på vad man menar med att ”relationen blev bruten”!? Innebär det att Fadern och Sonen i Guds oupplösliga enhet är bruten och att Gud och människa inte längre är förenade i Kristi person, så att Jesus inte längre är ”Guds fullhet lekamligen”, ”Kristus kommen i köttet”?

  Jag är glad över en del av vad Du säger, som visar på att Du inte helt bejakar Ekmans och trosförkunnelsens syn på vad ”en andlig död” av Jesus innebär.

  Du säger:

  ”Jag tror inte att Jesus miste sin gudomliga natur när Han dog på korset. Jag tror att Han steg ner i dödsriket i syndfri gestalt och tog nycklarna till döden och dödsriket. Han blev gjord till synd, i det att Han tog våra synder (men Han blev inte syndare) för att vi skulle kunna bli rättfärdighet från Gud.”

  HaFo:

  Här tar Du alltså avstånd ifrån trosförkunnelsens lära, om att Jesus blev allt vad den fallna människan blev, andligt död, skild från Guds gemenskap och liv och förlorade sin Gudastatus, för att vi skulle få vår Gudastatus och Gudsgemenskap tillbaka.

  Varför deklarerar Du då inte klarare, att trosförkunnelsen på detta plan med band, litteratur, och företrädare som Hagin, Hinn, Sten Nilsson, Ekman etc. varit helt vilset ute och att Du inte bejakar vad de lär?

  Jag tror att Gud alltid haft ”nycklarna till döden och dödsriket” och inte togs från djävulen, utan överlämnades till Sonen, som ”ska regera till alla hans fiender blivit lagda under honom som en fotapall”.

  Jesu seger var fullbordad på korset, då när förlåten i templet rämnade, genom offret av Kristi persons kropp och blod.

  Besöket i dödsriket handlade bara om en redan färdig seger som proklamerades. Till dom över de som i otro avsomnat och till löfte om kroppens uppståndelse och ingång i Guds eviga rike, för de som dött i en sann tro på löftet om Jesus.
  —-

  Djävulens ockupationsfält är idag ”ondskans andemakter i himlarymderna”. Helvetet har än idag aldrig ”befolkats” av vare sig djävul eller förlorade människor, utan är berett för djävulen och hans fallna änglar och de människor som går förlorade.

  ”Abrahams sköte – paradiset”, är idag de troende avsomnades ”väntrum” i väntan på den kroppsliga uppståndelsen och ingången i den eviga gemenskapen med Gud.

  ”Pinorummet – hades” är idag, de icke troende avsomnades ”väntrum” i väntan på den kroppsliga uppståndelsen, där de för evigt kommer att avvisas från gemenskapen med Gud.

  Tycker Deborah ger mycket klarsyn kring förförelsen kring läran om Jesu andliga död.

  En lära som förts in på den andliga arenan av en villoande, som har till mål att leda människor in i dimman och istället för en sann tro på vem Jesus ÄR och betydelsen av blodsoffret på korset leda människan fram till en antikristlig tro på och bekännelse av vem Jesus ÄR!

  Den som blivit påverkad av denna antikristliga ande, bör inte ta för lätt på att ha blivit utsatt för denna förförelse och inte vara rädd för att söka hjälp för att få befrielse, så att man klart ser vem Jesus ÄR och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset.

  Vem är Jesus?

  Ordet säger att ”I honom bor Guds fullhet lekamligen”. Vem är den vari Guds fullhet lekamligen bor? Är Han inte Guds fullhet lekamligen” då? Vem är den som är Guds fullhet?

  Det är klart att Guds fullhet bor i Gud!

  Och varför det behöver sägas om Jesus som människa, är därför att Jesus samtidigt är Gud själv kommen i kroppslig gestalt, vilket inte är så lätt att tro, att en människa, skulle kunna vara Gud och människa förenade – ”Guds fullhet lekamligen”!

  Vi behöver få tag på den beskrivning av den ende Gudens person av Fader, Son och Ande, som stämmer väl överens med Jesu beskrivning av relationen i Guds person av enhet och helhet, av Fader, Son och Ande och dennes relation och funktion med den troende människan i Joh. kap. 14 – 17.

  Vi behöver, i ljuset av Anden och Ordet, få tag på vem Guds och Kristi person är, så att vi också därmed ser betydelsen av offret av Kristi persons (Gud och människa förenade) kropp och blod på korset.

  Vi behöver få tag på undret, att Gud själv blev Gud och människa förenade, Guds fullhet lekamligen”, ”Kristus kommen i köttet” och att det är ”Gud (själv) som ”är i Kristus och försonar världen med sig själv” och bär fram det RENA offret av Kristi persons (Gud och människa förenade i Kristi persons syndfria rättfärdighet och Gudomlighet) kropp och blod på korset.

  Allt detta vill läran om Jesu andliga död förmörka för oss!!

  Så börja då istället förneka all form av att Jesus dog andligen – skildes från Guds liv och gemenskap och börja bejaka precis vad Deborah säger:

  ”Det ena = LEVANDEGÖRANDE ANDE utesluter alltså det andra = ‘andligen död’, även om själva begreppet ‘andligen död’ låter bra i våra öron.

  Men vi måste den bibliska helheten i åtanke.

  Och vi kan inte – helt bibliskt – säga, att Jesus dog andligen, eftersom Herren är ‘evig Ande och LEVANDEGÖRANDE ANDE’:

  1Kor.15:45 ’Så är ock skrivet: ’Den första människan, Adam, blev en levande varelse med själ.’

  Den siste Adam åter blev EN LEVANDEGÖRANDE ANDE.

  Men icke det andliga är det första, utan det ’själiska’; sedan kommer det andliga.

  Den första människan var av jorden och jordisk, den andra människan är av himmelen.”

  HaFo

  • @Harry Forsgren,

   Jag tror att du tjänar på att korta ner. Jag läser inlägg som är 1000 tecken, men inte mer om de inte har en väldigt bra inledning. Jag tror många funkar så. Jag skriver själv för långt ofta, men inte om man jämför med den helt otroliga mängden text ovan. Vad är syftet med att klistra in så långa inlägg egentligen? Jag tvivlar på att någon orkar läsa mer än korta delar av det. Sortera ut det viktigaste – du behöver inte publicera en hel alfa-kurs varje gång du kommenterar något som berör ämnet kristologi.

 27. Patrick Oelund

  skrev ”Jag kan säga dig att jag också har Guds Ande och till mig har Han inte sagt att det som försiggår på LO är en fortsättning på ormens tal”.

  Det är alltid svårt när du eller någon annan refererar till vad som upplevs vara andens tilltal. Det finns många våglängder i etern. Vad Guds Ande säger är entydigt, saknar självmotsägelser och håller över tiden. Idag verkar mängder av kristna höra anden tala si eller så. Jag tror att det gått så mycket inflation i detta sättet att tala att det vore bra om vi kristna valde att referera till bibelordet enbart när vi ska utvärdera tro och livs frågor. Dvs sluta referera till anderöster som vi menar oss ha hört. Bentley och Joyner upplever jag vara starka exempel på det falska, i jämförelse med bibelns undervisning.

  Gud har sagt till dig att nåt är OK, som jag känner oro inför. Det finns ingen möjlighet att samtala om jag vill undvika att kränka din dyra erfarenhet av andens tilltal?!. Uttrycker vi saken som att jag har en känsla av att det förhåller sig så och så, så finns det en möjlig dialog. Där du och jag kanske kommer till insikten att vi nog inte alls hörde Gud tala. Det var mitt inre i min själ som upplevde den felaktiga känslan av tilltalet som kommande från Gud. Jag har upplevt båda sanna och falska maningar.

  Därför säger bibeln att vi ska pröva. Profeterna ska pröva profeterna. Alla ska pröva allt mot bibelns ord.

  Om ditt profeterande är i strid med Guds ord så ska det avvisas. Om du möter en förkunnare som predikar i strid med Guds Ord, ska du avvisa denne, oavsett hur det glöder på insidan av dig själv.

  Förförelsens demoner är ”attraktiva tillbehör”, som ger en enorm aura och charismatisk glans runt innehavaren. Jag tror att om du tar steget över in på lögnens domän, så kommer religiös framgång att rusa emot dej.

 28. John

  skrev ”Det som gör mig arg är att pastorer kan använda sig av manipulation och dessutom hänvisa till Gud för att skrämma folk till lydnad eller till att svälja vad de säger. Jag förstår inte hur de vågar (lägga folk under sig med hjälp av trolldom)”.

  Kingdom now. härskande och rådande, ett konungsligt släkte, gudomlig natur, är en del nyckelord i den moderna karismatiken.

  Det går en skarp skiljelinje mellan moderna karismatiska profeter som ser sig mera som gamla testamentets profeter, med den skillnaden att de tillåter sig att profetera fel, och den gamla pingströrelsens sätt att profetera. Den falske profeten Joyner menar att vi ska acceptera ca 60 % rätt.

  Hur kan någon acceptera att överlåta sitt andliga och själsliga väl till pastorer och församlingar som gett sina ledare/eller låter dem ta/ absolut kontroll över de enskilda medlemmarna?

  Absolut makt utan insyn. Absolut tolkningsföreträde utan dialog. Så har Gud visat pastor x. Dialogen är stängd, vem skulle vilja stå emot Gud genom att ifrågasätta?

  Ett sätt att markera, enough is enough, vore att kristna runt om i Sverige slutar att ge sina pengar till församlingar och projekt som vägrar släppa in sina medlemmar i beslutsgången. Den nya nolltoleransen, noll kronor till de som inte ger full insyn till givaren.

  Vi lär oss i skriften att ta upp saker med en, två, och sen hela församlingen. Vi lär oss i skriften att de lokala församlingarna ledes av presbyteros. Dvs ett kollektivt ledarskap. Detta är Guds modell för församlingen.

  John, jag tror att rätt många ser problemen, men orkar nog inte bryta mönstret. Man blir underhållna med intressant predikan och suggestiva musikinslag. Musik som repeterar samma fraser om och om igen. Uppmaning att fortsätta på den inslagna vägen. Håll ut, Gud har sagt genombrott i Europa. Uppliva hotbilden. Europa står inför mörka tider, det kommer att hårdna för de kristna i Europa. Lögn, det kommer inte att hårdna. RKK kontrollerar redan nu det kristna Europa, och sitter med i beslutsprocessen i EU. Alla som sluter upp kring kristus vikarien där nere vid medelhavet, kommer aldrig, aldrig att lida förföljelse. Annat än i slutskedet när vilddjuret vänder sin vrede mot skökan (profetia från uppenbarelseboken).

  Trevlig sommar önskar vi er alla!

 29. Alla:
  Ska försöka få ut en ny artikel ganska snart. Har semester och prioriterar det, men en artikel är också inplanerad 🙂

  Bless

 30. @Gordon
  Tack för din berättelse!

  ”En stund var jag väldigt angelägen om att ledarna i systemet skulle göra upp med det förflutna och be om förlåtelse för vad de hade sagt, menat och gjort. […]

  Det betyder inte så mycket för mig idag vad han än måtte beklaga eller erkänna. Jag tycker inte att någon ska pressa andra att be om ursäkt eller ta självkritik. Sådant blir det bara pinsamma situationer utav. Jag såg en del exempel av detta från min egen församling Levende Ord när det bröt ihop för tre år sedan”

  Jag tror att du här fångar det allra mest väsentliga för dem som lämnat ett sammanhang som varit destruktivt på ett eller annat sätt!

  Kanske misstar jag mig, men det verkar som om många upplever att de värsta kränkningarna är när någon ledare (kanske upprepade gånger) sagt till dem att de har haft fel i ett eller annat avseende. Du nämner flera exempel i din text.

  Jag tror därför att det mest läkande för dem som lämnat är att inte upprepa samma sak mot dem som de anser sig förtryckta av. Det betyder inte att man måste avstå ifrån att vara tydlig med vad man anser är rätt och fel, bara att det är mer sårande för den egna personen att vidhålla att den andre skall krypa till korset, för ens egna känslors skull… Man kan inte tvinga någon att be om förlåtelse och det är meningslöst att försöka.

  Därför tror jag att mycket av det som fd livets ordare sysslar med, inkl en del av det Andy sysslar med, är mer destruktivt än uppbyggande. Jag tror det är få personer som går ur dessa bittra kravkampanjer med en ökad kärlek till Kärleken…

  Precis som du gör, så tror jag det bästa man kan göra är att glädja sig åt att LO ändrat sig och inte längre verkar vara så sekteristiskt som det en gång tycks ha varit.

  @Andy
  Tack för att du låtit publicera detta. Jag hoppas Gordons exempel kan vara till hjälp för andra föredettingar som har svårt att komma över bitterheten!

  Allt gott!

  • @Tuve,

   Eftersom det är sanningen som sätter oss fria, så är det bara nyttigt att det profetiska Ordet tar itu med vårt kött – för det skall vara så. Utan överbevisning från Herren kan man inte vända om till ett nytt liv.

   Det som är destruktivt för köttet är uppbyggelse för vår vår ande…

   Och att LO har blivit ‘mindre sekteristiskt’ – det håller jag inte helt med om med tanke på, att man har numera alierat sig med…personkult av större format…

   Om du förstår vad jag menar…
   …………..

  • @Patrick Oelund,

   Och det var just därför som jag undrade varför du ville veta….

   Men: som du har förstått så tillhör jag Kristi Kropp, hallelu’JAH!

   Det är inte tillhörigheten till någon församling i sig som LO behöver leta efter hos olika bloggare för att ‘rättfärdiga sig själv’ (om du nu förstår vad jag menar) utan problemet ligger mycket djupare än så:

   …varje människa – även jag – har problem med Skriften, eftersom jag vandrar i köttet och måste överlåta mig varje dag. Den gamle adam är en hårdnackad motståndare och man får hela tiden se upp…
   Så det är Ordet som överbevisar oss i botten men det är klart: man försöker att ta ut det på budbäraren.

   Du anar kanske, Patrick -…..syndabockstanken?
   …….

   Att olika bloggare på den här sidan skulle inte tillhöra någon lokalförsamling förvånar mig inte ett dugg: många som haft sunda reaktioner på olika problem, klarar kanske inte pressen från ‘kontrollanterna’ på toppen och blir utfrysta…

   Men Herren tar hand om sina stapplande får och leder dessa hela vägen hem.

   Joh.15:20 ”Kommen ihåg det ord som jag sade till eder: ‘Tjänaren är icke förmer än sin herre.’ Hava de förföljt mig, så skola de ock förfölja eder; hava de hållit mitt ord, så skola de ock hålla edert.
   Men allt detta skola de göra mot eder för mitt namns skull, eftersom de icke känna honom som har sänt mig.”
   ……….

   Var välsignad!
   ……………

 31. Deborah: @Patrick Oelund,
  Och det var just därför som jag undrade varför du ville veta….Men: som du har förstått så tillhör jag Kristi Kropp, hallelu’JAH!Det är inte tillhörigheten till någon församling i sig som LO behöver leta efter hos olika bloggare för att ‘rättfärdiga sig själv’ (om du nu förstår vad jag menar) utan problemet ligger mycket djupare än så:…varje människa – även jag – har problem med Skriften, eftersom jag vandrar i köttet och måste överlåta mig varje dag. Den gamle adam är en hårdnackad motståndare och man får hela tiden se upp…
  Så det är Ordet som överbevisar oss i botten men det är klart: man försöker att ta ut det på budbäraren.
  Du anar kanske, Patrick -…..syndabockstanken?
  …….Att olika bloggare på den här sidan skulle inte tillhöra någon lokalförsamling förvånar mig inte ett dugg: många som haft sunda reaktioner på olika problem, klarar kanske inte pressen från ‘kontrollanterna’ på toppen och blir utfrysta…Men Herren tar hand om sina stapplande får och leder dessa hela vägen hem.Joh.15:20 ”Kommen ihåg det ord som jag sade till eder: ‘Tjänaren är icke förmer än sin herre.’ Hava de förföljt mig, så skola de ock förfölja eder; hava de hållit mitt ord, så skola de ock hålla edert.
  Men allt detta skola de göra mot eder för mitt namns skull, eftersom de icke känna honom som har sänt mig.”
  ……….
  Var välsignad!
  ……………

  Var du också välsignad Deborah. Jag förstår om du har problem med ”kontrollanterna” som du kallar dem, men i motsats till dig så tror jag att vi behöver en lokal församling där vi kan få undervisning, gemenskap, correction osv.

  Om du vittnar till en person som blir frälst och vill följa Jesus, vart skickar du den personen? Tar du hand om honom/henne, eller låter du dem bara vara utan någon som tar hand om dem, eller skickar du dem till en lokal församling?

  Men jag håller med dig om att en pastor inte har rätt att kontrollera någon. Detta är ett stort problem här i Ryssland och vi har många som kommer till oss och beklagar sig. (Vi har inte startat ngn församling här i Ryssland, men däremot har vi en i Kina.) Istället måste pastorerna leda, sätta människor fria och hjälpa dem ut i det som Gud har kallat dem till. De ska vara herdar som tar hand om fåren.

  Men som sagt var, Deborah, jag tror att du och de andra församlingslösa här behöver någonstans där ni känner er som hemma.

  Ha det bra

  • @Patrick Oelund,

   Tack för din omtanke, Patrick, käre broder i Herren!

   Men Herren har inte satt oss till att ‘känna oss’ hemma. Med tanke på vilka motståndre som vi har – kött och den onde – så finns det inte en stund över för att ha det mysigt…

   Vi strider inte mot kött och blod – och det pågår en kamp om själarna. Det gäller att undervisa i enlighet med Ordet, lyssna till varandra så att ingen blir bedragen – det är bara sanningen som sätter oss fria.

   Herren Jesus visade den äkta HERDE-vägen: Han tvättade lärjungarnas fötter och fostrade dem samtidigt, som den Gode Herde Han är, med ‘käpp och stav’. Här har vi prototypen till ett sant och andligt ledarskap: att söka upp det förlorade, älska sina fiender och välsigna dem, föda fram de små lammen till fullheten i Kristus …

   Fariseerna fick däremot ‘käppar’ och de inte för Han inte älskade dem utan för att de förhärdade sina hjärtan (men borde veta bättre!) och lade över-religiösa ok på folket.

   Du har rätt Patrick: det är inte kontroll vi behöver – det räcker att Herren har koll – utan vi behöver andliga mödrar och fäder som lotsar fram de pånyttfödda troende sakta och milt fram, ge dem Guds Ord att ‘äta’ så att ingen bedrar dem.

   JESAJA 40:8 ”Gräset torkar bort, blomstret förvissnar, men vår Guds ord förbliver evinnerligen.”
   Stig upp på ett högt berg, Sion, du glädjens budbärarinna; häv upp din röst med kraft, Jerusalem, du glädjens budbärarinna: häv upp den utan fruktan, säg till Juda stöder: ”Se, där är eder Gud!”

   Ja, Herren, HERREN kommer med väldighet, och hans arm visar sin makt. Se, han har med sig sin lön, och hans segerbyte går framför honom.
   Han för sin hjord i bet såsom en herde, han samlar lammen i sin famn och bär dem i sitt sköte och sakta för han moderfåren fram.

   Vem är det, som mäter upp havens vatten i sin hand och märker ut himmelens vidd med sina utspända fingrar? Vem mäter upp stoftet på jorden med ett tredingsmått? Vem väger bergen på en våg och höjderna på en viktskål?
   Vem kan utrannsaka HERRENS Ande, och vem kan giva honom råd och undervisa honom?

   Går han till råds med någon, för att denne skall giva honom förstånd och lära honom den rätta stigen, lära honom kunskap och visa honom förståndets väg? Nej, folken äro att akta såsom en droppe ur ämbaret och såsom ett grand på vågskålen; se, havsländerna lyfter han såsom ett stoftkorn.”
   ……….

   Må vi ödmjuka oss alla inför Herren, så skall Han skaffa bot åt vårt land…

   Vi får fortsätta att be för alla syskonen och för våra herdars hjärtan, så att de blir mjuka och kärleksfulla…
   Det är aldrig för sent hos vår Gud, Han är stooor i nåd!

   I all Kristi kärlek, Patrick, SHALOM!

   …………. 🙂

 32. Tuve: @Andy
  Tack för att du låtit publicera detta. Jag hoppas Gordons exempel kan vara till hjälp för andra föredettingar som har svårt att komma över bitterheten!

  Allt gott!

  Tuve:
  Det är viktigt att flera historier får komma fram, för annars blir det onyanserat. Kom ihåg att alla inte upplevt samma saker och därför ser olika på det sammanhang de en gång var en del av. Jag kommer inte tvinga någon att be om förlåtelse för något, och speciellt inte dem som anser att de inte gjort något fel.

  Gordons historia var bra, och jag är glad för att så många har gett positiv feedback på den. Beträffande mig själv och Livets Ord så kommer jag fortsätta följa det som sker och skriva om det. Det är med mig som med nyktra alkolister – ”en gång Livets Ordare alltid Livets Ordare”, fast jag är glad för att vara borta från trosrörelsen idag.

  På återskrivande 😉

 33. Hei, alle sammen!
  Glad for alle som har lest mitt innlegg her på Andy sin side. En morsom erfaring å være gjesteblogger. Jeg er spesialt glad for dem som catchet at jeg ikke er bitter og sur, og at det også finnes en fin dose med varme og humor i det jeg skriver om min tid som ”Livets ord-punker”

  Selv om jeg i dag ikke regner meg som en del av trosbevegelsen, er jeg likevel glad for mye av det jeg fikk lære. Det finnes mye man kan bruke i det hverdagslige livet, og da tenker jeg spesielt på konkrete forhold som at tro kan forandre omstendigheter rundt en. Selv om jeg verken har ”trodd bort” cancer eller andre sykdommer og store problemer, så har nok troen på at Gud er god og at han grunnleggende vil at vi skal ha framgang, betydd mye for mitt liv. Så takk til Ulf, Stefan og alle de andre ”trosgalningene” for dette.

  Jeg tenkte jeg skulle avslutte med et sitat fra en tidligere kjent person innenfor Livets ord som skrev dette til meg etter at han hadde lest mitt innlegg hos Andy. Han brøt med Livets ord en eller annen gang på 90-tallet:

  ”släng inte ut ”babyn med badvattnet” bara…många saker som man vänder sej ifrån när man blivit bränd är egentligen rätt men har ofta bara förvaltats fel…det är en resa bara det att söka sej igenom snårskogen och inte ge upp för att bara bli madly in love with jesus again…men man står väldigt starkt efteråt…”

  Lykke på veien til alle!

  • @Gordon Andersen,
   Tack för ditt inlägg, Gordon!
   Jättebra liknelse med ”babyn och badvattnet”.
   Man kan behålla ”babyn” =det goda man fått, och tacka Gud för det. Det skadligt infekterade ”badvattnet” kan man slänga ut och göra sig av med. Sen behöver man inte hålla så mycket focus på detta ”badvatten” utan istället focusera på Jesus, som säger: ”Se, jag gör allting nytt”!
   Jag tror ändå att det är viktigt, att vara konkret delaktig i Kristi kropp (en lokal församling)
   Jag tror också att en god kristen gemenskap är bästa läkedomen, och hjälpen i att gå vidare!
   Var välsignad!

 34. Deborah, varför vänder du så mycket till det negativa. Varför tror du att jag säger ”mysigt” när jag använder ordet ”hemma.”

  Hemma och mysigt är två olika ord som har helt olika betydelser.

  En missionär sade så här en gång, ”många vill bo där klang från kyrkoklockor hörs, jag vill bo en bit in på djävulens mark.” Detta var hemma för honom, och jag tror inte att det speciellt mysigt, eller vad tror du?

  Hemma är när man vet att det är Herren som planterat en på den platsen. Man vet att det är precis där man ska vara. Där finns också vänner som man kan ha gemenskap med.

  • @Patrick Oelund,

   Du har rätt. Men jag känner mig hemma i Kristi Kropp och där Herren har planterat mig – du behöver inte vara orolig…

   Vi får inte byta fokus nu från det väsentliga – från Ordet – till att syssla med mig….

   Och när det djävulens mark, så måste jag säga, att det finns många barmhärtiga samariter där ute i världen som har mera hjärta i kroppen än många präster, tyvärr….

   ‘Huggormars avföda’ sade inte Jesus om världens folk, direkt. Och på vilken mark befinner man sig i ekumeniken? Bara det…
   Jag vill bara lägga lite ‘örnperspektiv’ på saken.

   Och när det gäller den onde, så är han under mina fötter, hallelu’JAH, ty större är Han som är i mig än den som i världen är! Lovad vare Herren!

   Och Jesus vet allt.

   Och så får vi fortsätta att predika Ordet för alla folk!

   Var välsignad!
   …………….. 🙂

 35. John med adress till mig:

  ”du behöver inte publicera en hel alfa-kurs varje gång du kommenterar något som berör ämnet kristologi.”

  HaFo:

  Själv har jag inga problem med att läsa inlägg från ngn av storleken 2 A4.

  Handlar det inte mer om, om man verkligen är intresserad av vem Jesus Är och betydelsen av offret av Kristi persons kropp och blod på korset, om man orkar eller inte orkar med att läsa 2 A4 kring ”kristologi”?

  Varför inte istället för att ”gnälla” John, över ”långa inlägg”, ge en allvarlig syn på sakfrågorna i de inlägg som Du anser vara alldeles för långa!?

  Läser Du aldrig ngn bok? Hur kan Du isåfall orka med det, om Du tycker 2 A4 är för långt att orka läsa igenom och orka med att ge Dina synpunkter på själva sakinnehållet?

  Önskar Dig allt gott John och ska försöka vara så kortfattad som möjligt!

  HaFo

  • Harry sa:
   ”Själv har jag inga problem med att läsa inlägg från ngn av storleken 2 A4.”

   Kom ihåg att du skriver här som kommentator, inte som bloggens artikelförfattare, och då bör kommentarerna begränsas. Dela upp dem i mindre avsnitt, diskutera dessa avsnitt med dem som finner det intressant, och skriv sedan kommentarer utifrån detta. Kommentarsfältet ska inte jämföras med bokläsning. Läs kommentarsreglerna på nytt.

   I all vänlighet.

 36. Deborah: @Patrick Oelund,Du har rätt. Men jag känner mig hemma i Kristi Kropp och där Herren har planterat mig – du behöver inte vara orolig…Vi får inte byta fokus nu från det väsentliga – från Ordet – till att syssla med mig….Och när det djävulens mark, så måste jag säga, att det finns många barmhärtiga samariter där ute i världen som har mera hjärta i kroppen än många präster, tyvärr….‘Huggormars avföda’ sade inte Jesus om världens folk, direkt. Och på vilken mark befinner man sig i ekumeniken? Bara det…
  Jag vill bara lägga lite ‘örnperspektiv’ på saken.Och när det gäller den onde, så är han under mina fötter, hallelu’JAH, ty större är Han som är i mig än den som i världen är! Lovad vare Herren!Och Jesus vet allt.Och så får vi fortsätta att predika Ordet för alla folk!Var välsignad!
  ……………..

  Huggormars avföda var ju inte heller menat mot dagens kyrkor idag utan mot det dåtida ”prästadömet.”

 37. Säker fler som noterat detta men läste följande på Dagens Oas-blogg om UEs möte:

  ”Det handlar om att vi ska prisa Gud. Att Herren vill resa upp sitt folk till tro. Att vi lever i en tid då mycket förändras i Kristi Kropp. Och så ber han om förlåtelse för de snedsteg och misstag som han själv bär ansvar för i sitt sammanhang.”

  http://www.dagen.se/blogg/oas09

 38. Jeg merker at det blir mildere og mindre bitterhet i dine berettelser..og det er først og fremst bra for deg.
  Du ble inspirert av Ulf i en periode i livet der mange forventer at en skal gjøre opprør. Du beskriver dette som ”punk-kristne”.
  Disse finnes idag også..uavhengig av både Ulf, LO og annet som kan spores tilbake til kristne inspiratorer fra den oppvekst. Hvis du bor i Bergen fortsatt, så kan du jo stikke innom et ungdomsmøte i Kristkirken.
  Når en velger å følge Jesus, så taler den Hellige Ånd til oss. Den du er i dag er ikke den samme som den du var igår. Du er frelst og født på ny. Du renses på innsiden. Det første som skjer er en språklig renselse. Banneordene forsvinner.
  Men det kan også skje mer individuelle omvendelser. Jeg visste at jeg skulle legge fra meg den musikken som jeg hadde samlet opp og som jeg fort skjønte uansett var ikke noe jeg ville eller skulle ha med meg til himlen. Før jeg ble frelst hadde jeg en svakhet for mer Woodstock og hippie inspirert musikk. Tar sjansen på å legge inn en snutt fra en LP som gikk på bålhaugen

  Når jeg sier sjansen, så er verken teksten eller meningen bedre, men den er nå mer komisk enn noe annet.
  Jeg tror at mye av det du og andre kan ha reagert på i forhold til hva som er blitt sagt og gjort…fra de som har sagt det ”er i beste hensikt”. Når noe blir sagt om f.eks. musikk på et ungdomsmøte, så er du jo ikke alene der. Det kan jo tenkes at det var noen som mer enn det skulle ha det budskapet. Lederne på LO hadde etter min mening som hensikt å være med å forme morgendagens ledere…og det gjør seg ikke selv. Hvor villig en er til å anstrenge seg er forskjellig..og selvsagt kan en bli såret eller være uenig, men når du på et møte skal snakke til 300 ungdommer..skal du da si hva du mener…eller skal du legge lista så lavt at ingen føler seg støtt?
  Jeg kan være enig med deg i at hvis du har levd i dette miljøet og denne undervisningen store deler av din oppvekst, så kan det etter hvert virke repiterende og til dels kjedelig, men…det velger jeg å tro har noe å gjøre med at du er nærmest overmett og klar for oppdrag, men ikke i posisjon til å ville eller komme dit at en gjør noe med det.
  Det du gjorde av private valg må være helt greit..ta et steg tilbake og gå videre.
  Noen vil si at på et aller annet steg har en kompromisset..og det kan jo for noen være tilfelle…at en vet inderlig hva en skulle ha gjort av valg, men fikk seg ikke til å gjøre det.
  Jeg tror imidlertid på at livet vil bli svært vanskelig både for Ulf og andre ledere hvis de blir så store at linjen i livet styres av Gud…via Ulf..og til meg..og ikke er en linje der Gud og du er de som er ansvarlig for ditt liv. Det blir for dumt å skylde på Ulf og andre ledere for det som i etterkant personlig oppleves som bortkastet, men er det bortkastet? Flere av dere tror jeg aldri har hatt de bekymringer dere kunne ha hatt hvis ikke det kristne livet..på godt og mindre godt…hadde vært med å forme deres identitet og personlighet.
  Lo og dets ledere var ute etter å forme etterfølgere ”i sitt bilde”..i en god hensikt..det er min påstand. Det var bl.a. fordi at når de var ute blant verdslige så skulle det være et kvalitetsstempel på den væremåte en bror eller søster hadde.
  Vi vet f.eks. alle at i en menighet så er det alltids noen som har eller i nær fortid hadde et problem med tabletter, alkohol eller dop. Det skulle da være en selvfølge at ledere i en menighet ikke tette seg som alle verdslig når de samlet seg i det offentlige rom. Etter at Levende ord ble kuppet i 2006 forsvant mange av de undomsledere som inntil det siste hadde drevet et ungdomsarbeide som fremsto som fylt og inspirert av den Hellige Ånd og kraft. Når jeg siden får høre fra ungdommer som gikk på disse møtene at disse nå samles og ter seg som alle andre verdslige i forhold til alkohol og væremåte, så ga det et veldig dårlig signal til etterfølgelse. Det var dette LO og lederne hadde til hensikt ..å skape en karakter som sto seg også når du er alene og er fri til å velge hvem du vil være.

 39. Bror: Jeg merker at det blir mildere og mindre bitterhet i dine berettelser..og det er først og fremst bra for deg.

  Bror, du er klar over at denne storyen ikke er min, ikke sant? Ville bare presisere så at det ikke blir noen missforståelser.

  Bless!

 40. Nei da, Andy. Budskapet er til Gordon..har jo vært innom Bord 70.(Gordons tidligere blog) Det jeg mener har merket er at det var mer sinne og frustrasjon ute og gikk noe tid tilbake…og at sånn sett så var det en mildere og mindre bitter…ærlig..og på sitt sett ”forsonet med sin fortid” berettelse..og det mener jeg er godt..først og fremst for Gordon.

Kommentarer inaktiverade.